Deprem Bölgelerinin Yeniden İnşa Maliyeti 100 Milyar Doları Bulabilir

11 ilde büyük yıkıma neden olan Kahramanmaraş Pazarcık ve Elbistan merkezli 7,7 ve 7,6 şiddetindeki depremler sonrası bölgenin yeniden inşasının 100 milyar dolar bulabileceği öne sürüldü.

İçişleri Bakanı Süleyman Soylu, depremlerde yaşanan can kayıplarına ilişkin son resmi rakamları paylaştı. Soylu’nun açılamasına göre depremlerde can kaybı 45 bin 968’e yükseldi.

Avrupa İmar ve Kalkınma Bankası (EBRD) Türkiye Direktörü Arvid Tuerkner, Kahramanmaraş merkezli depremlerin ardından yıkımın ekonomik boyutuna ilişkin değerlendirmelerde bulundu. Deprem bölgelerinde işsizlik oranları ve gelir eşitsizliğinin yüksek olduğunu söyleyen Tuerkner, belediyeler ile çalışacaklarını söyledi.

Bloomberg HT yayınında konuşan Tuerkner, “Bölgede tekrar altyapıyı kurmak için belediyelerle ortak çalışacağız. Çalışmak için önceliğimiz deprem bölgesi olacak. Orada işleri yeniden hayata geçirebilmek için yardımcı olacağız, mentor desteği vereceğiz. 2 milyar dolar portföy o bölgeye aktarılmış durumda” dedi.

Yıkımın maliyeti

Bazı finans kurumları ile birkaç program yürüttüklerini söyleyen Tuerkner, deprem bölgelerindeki finans sektörünün de çok zor durumda olduğunu savundu.

Dünya Bankası’nın yıkımıın maliyetini 34 milyar dolar olarak açıklamasına ilişkin de konuşan Tuerkner, “Buraları yeniden inşa etmek çok daha maliyetli olacaktır. Yeniden inşanın 100 milyar dolara kadar yükselebileceği söyleniyor” ifadelerini kullandı.

Paylaşın

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir