Demirtaş: Erdoğan İlk Turda Açık Bir Farkla Kaybedecek

Eski HDP Eş Genel Başkanı Demirtaş, “Yarım puanın bile önemli olduğu bu kritik seçimde Kürt oyları sonucu belirlemede çok etkili olacak. Erdoğan’ın ilk turda açık bir farkla kaybedeceğine inanıyorum” dedi.

Erdoğan’ın tüm devlet gücünü kullanarak avantaj sağladığı bir seçimin güvenilirliği hakkında endişeleri olduğunu belirten Demirtaş, “Uluslararası sivil ve resmi kurumlar, Türkiye’deki seçimlere daha önce hiç olmadığı kadar ciddi şekilde gözlemci göndermeli. Seçimlerin güvenliği çok önemli” ifadelerini kullandı.

Edirne F Tpip Cezaevi’nde tutuklu bulunan eski Halkların Demokratik Partisi (HDP) Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş, yaklaşan 14 Mayıs seçimleri öncesinde avukatları aracılığıyla Politico’ya bir röportaj verdi.

Elçin Poyrazlar imzasıyla yayınlanan röportajda Demirtaş, Kürt oylarının seçim sonuçlarını belirlemekte çok etkili olacağını söyledi.

50 yaşındaki siyasetçi, “Yarım puanın bile önemli olduğu bu kritik seçimde Kürt oyları sonucu belirlemede çok etkili olacak. Erdoğan’ın ilk turda açık bir farkla kaybedeceğine inanıyorum” şeklinde konuştu.

Kürtlerin iktidara karşı öfkesinin giderek arttığını belirten Demirtaş, “Son yıllarda, Erdoğan’ın otoriter baskı politikaları nedeniyle, Kürtler de tüm muhalif gruplarla birlikte hedef haline geldi. Seçilmiş 12 Kürt milletvekili, 102 belediye başkanı, binlerce parti yetkilisi ve destekçisi tutuklandı. Onların yerine belediyelere valiler ve devlet yetkilileri kayyum olarak atandı. Erdoğan, Kürtlere karşı açıkça düşmanlık sergileyen aşırı milliyetçi bir politikaya dönüş yaptı ve Kürt desteğini ciddi şekilde kaybetti” dedi.

PKK’yı eleştirmediği iddialarına da yanıt veren Demirtaş, “Şiddet kullanımını ve silahlı yöntemleri tasvip etmiyoruz veya desteklemiyoruz. Kendimizi PKK’nın siyasi uzantısı olarak tanımlamıyoruz çünkü değiliz. Biz bağımsız bir siyasi kurumuz” ifadelerini kullandı.

Erdoğan’ın tüm devlet gücünü kullanarak avantaj sağladığı bir seçimin güvenilirliği hakkında endişeleri olduğunu belirten Demirtaş, “Uluslararası sivil ve resmi kurumlar, Türkiye’deki seçimlere daha önce hiç olmadığı kadar ciddi şekilde gözlemci göndermeli. Seçimlerin güvenliği çok önemli” diye konuştu.

Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın seçimleri kaybetmesi durumunda görevi bırakmaya hazır olup olmadığına ilişkin bir soruya yanıt veren Demirtaş, “Erdoğan’ın seçim sonuçlarını kabul edeceğine ve sonuçlara saygı göstereceğine inanıyorum. Aksini düşünmek mümkün değil” dedi.

Demirtaş ayrıca yüksek güvenlikli bir cezaevinden siyaseti takip etmenin ve bir parçası olmanın çok zor olduğunu sözlerine ekledi.

(Kaynak: Independent Türkçe)

Paylaşın

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir