DASH Diyeti Ve Yüksek Tansiyon

Sessiz katil olarak da bilinen yüksek tansiyon veya hipertansiyon, yaşam tarzından, özellikle sağlıksız beslenmekten kaynaklı, günümüzün en yaygın hastalıklarından biri haline gelmiş durumda.

Haber Merkezi / Düzenli bir yaşam tarzı ve sağlıklı beslenerek yüksek tansiyonu bir dereceye kadar önleyebilirsiniz. DASH diyetinin önemi de burada artmaktadır. DASH diyeti, genel olarak yüksek tansiyonu olan kişilere önerilen bir diyettir.

DASH Diyeti, meyveler, yapraklı yeşillikler ve sebzeler açısından zengin bir diyettir. Bu diyetle vücut bol miktarda potasyum, magnezyum ve kalsiyum alır. Bu mineraller vücudun elektrolit dengesini artırır ve fazla sıvıları idrar ve ter yoluyla vücuttan atar. Bu mineraller ayrıca, kan damarlarını rahatlatır ve kan basıncını kontrol altında tutar.

DASH diyeti meyve, sebze, kepekli tahıllar, yağsız et ve az yağlı süt ürünleri tüketimini vurgularken, sodyum ve şeker alımının da sınırlandırır. DASH diyetinde günde bir çay kaşığından fazla tuza izin verilmez.

DASH diyetinde günlük olarak dahil edilebilecek yiyecekler:

Tahıllar: 50 gr.
Sebzeler: 80-90 gr.
Meyveler: 100-150 gr.
Az yağlı süt ve süt ürünleri: 100-150 ml
Balık: 75 gr.

Kuruyemiş: 15-20 gr.
Yağ: 8-10 gr.

Kaçınılması gereken yiyecekler:

Rafine edilmiş tahıllar, unlu mamuller, beyaz ekmek ve erişte
Yağda kızartılmış sebzeler
Hazır meyve suları, paket meyve suları, tatlandırılmış meyve suları

Sağlıklı bir yaşam istiyorsanız, bir beslenme uzmanının önerdiği DASH diyet planını tercih edebilirsiniz.

Not: Sunulan bilgilerin amacı herhangi bir hastalığı teşhis veya tedavi etmek, iyileştirmek veya önlemek değildir. Tüm bilgiler yalnızca genel bilginize yöneliktir, tıbbi tavsiye veya belirli tıbbi durumların tedavisinin yerine geçmez. Uygulamadan önce bu bilgileri doktorunuzla görüşün.

Paylaşın

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir