Çorum: Sıklık Tabiat Parkı

Sıklık Tabiat Parkı; Çorum İl merkezine 5 kilometre kadar uzaklıkta samsun yolu üzerinde yer alır. Çorum’un Mecitözü ilçesine 37 km, komşu ilçesi Laçin’ne 30 km uzaklıktadır.

Tabiat Parkı’nın bulunduğu alan İç Anadolu ikliminin hüküm Çorum İlinde, paralel olarak step bitki topluluklarına rastlanır. Orman varlığı daha çok kuzeyde Osmancık, Kargı ve İskilip İlçelerinde yer almaktadır. Hakim ağaç türü karaçam ve meşedir. Sahanın bulunduğu alan ve civarı 30-40 yıl önce Karaçam ile ağaçlandırılmıştır. Ayrıca az miktarda bozuk meşelikler mevcuttur.

Memeli hayvanlardan; tavşan, sincap, tilki, yaban domuzu, kurt, porsuk ve köstebek ile kızıl şahin, atmaca, karga, bülbül ve kınalı keklik, gelincik sansar  Tabiat Parkı ve yakın çevresinde yayılış gösteren belli başlı türlerdir.

Tabiat Parkı’nda çok sayıda Kameriya ve piknik masası bulunmaktadır. Ayrıca oyun grupları,  seyir terasları ve seyir kuleleri bulunmaktadır.

Sıklık Tabiat Parkı sahip olduğu doğal ve kültürel kaynak değerleri ile bilimsel amaçlı araştırmalara olanak sağlayan, insanların eğlenmelerine, dinlenmelerine ve kısa süreli tatil yapmalarına olanak veren doğal kaynak değerlerinin yanında, düzenlenmiş günübirlik kullanım alanlarıyla da gelen ziyaretçilerin rekreasyonel kullanım taleplerini karşılayacak kullanımlara sahiptir.

Tabiat Parkı; doğa yürüyüşü, bisiklete binme, eğlence parkurları gibi aktiviteler için uygun alanlar içermektedir.

Tabiat Parkı’nın bulunduğu 30 ha’lık alan ilk olarak 21.10.1992 tarihinde mesire yeri olarak ilan edilmiş olup, daha sonra 08.07.2009 tarihinde mülga T.C. Çevre ve Orman Bakanlığı tarafından Tabiat Parkı olarak ilan edilerek koruma altına alınmış ve sınırları büyütülerek 64 ha’ya çıkarılmıştır. Bu alanında ziyaretçilere yetersiz gelmesi sonucu Tabiat Parkı’nın sınırları 04.11.2014 tarihinde Bakan Oluru ile genişletilerek 318 ha’ya çıkartılmıştır.

Paylaşın

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir