Ankara: Şahinler Tabiat Parkı

Şahinler Tabiat Parkı; Ankara’nın Kızılcahamam İlçesi sınırları içerisinde yer almaktadır. Ankara kent merkezine 107 km, Kızılcahamam ilçesine 30 km ve Bolu ili Gerede ilçesine de 30 km uzaklıktadır. 

Orman alanlarını da barındıran Tabiat Parkı’nda yaz ve kış aylarında yapraklarını dökmeyen sarıçam ağaçları ile kışın yaprak döken kayın, meşe ve ardıç ormanları mevcuttur. Alan, eğrelti otu, çayır otları, ısırgan otu, kuşburnu, orman sarmaşığı gibi bitki türlerini de barındırmaktadır.

Alan, bakımsızlık nedeniyle eğrelti, kuşburnu vb. türlerin istilasına uğramıştır. Sonradan ağaçlandırılan alanlara zamanında bakım ve müdahaleler yapılmadığı için özellikle çamların bir kısmının kurumaya yüz tuttuğu görülmektedir.

Şahinler Tabiat Parkı ve içerisinde bulunduğu yörenin omurgasız faunası açısından en öncelikli türleri kelebeklerdir. Bölgede en yaygın olarak bulunan kelebek türü, ülkemize endemik Çokgözlü Anadolu Çillisi’dir. Yalancı Apollo, Anadolu Zıpzıpı, Karagözlü Mavi Kelebek, Çok Gözlü Poseydon, Himalaya Mavi Kelebeği ve Anadolu gelinciği yöre ormanlarında yaşayan nadir kelebek türleridir.

Şahinler Tabiat Parkı omurgalı hayvanlarının belirlenmesi amacıyla literatür çalışmaları gerçekleştirilmiştir. Literatür bilgilerine göre; alanın yakın çevresinde 7 ikiyaşamlı, 5 sürüngen, 13 memeli ve 59 kuş türü tespit edilmiştir. Bu türler arasında endemik bir tür olmayıp, IUCN tehlike kategorilerine göre de CR, VU ve EN kategorilerinde herhangi bir tür bulunmamaktadır. Kara Akbaba IUCN tarafından dünya çapında nesli tehlike altında olarak sınıflandırılmış Avrupa’nın en büyük yırtıcı kuşudur.

Şahinler Tabiat Parkı’nın bulunduğu bölgede (Kızılcahamam ormanları) Türkiye’nin bilinen ikinci büyük Kara Akbaba populasyonu (7-10 çift) bulunmaktadır.

Şahinler Tabiat Parkı içerisinde mevcutta herhangi bir turizm faaliyeti yürütülmemektedir. Ancak alanın içerisinde bulunduğu yörenin önemli bir turizm potansiyeli bulunmaktadır. Bölgede yapılabilecek turistik faaliyetlerden en önemlisi sağlık turizmi, başka bir deyişle termal turizmdir.

Bölgede termal turizme yönelik iki merkez vardır. Bunlar Kızılcahamam Kaplıcası ve Sey Hamamı’dır. Romalılar ve Selçuklular döneminde de işletilmiş olan Kızılcahamam Kaplıcası’nın, ortalama su sıcaklığı 75 oC’dir. Kaplıca suyunun romatizmal hastalıklara, deri hastalıkları, böbrek ve idrar yolları hastalıkları, sindirim sistemi rahatsızlıkları, kadın hastalıkları, beslenme bozuklukları, kemik ve eklem rahatsızlıklarına olumlu etki yaptığı tespit edilmiştir.

Şahinler Tabiat Parkı, ziyaretçilerin dağ yürüyüşü (trekking), doğa yürüyüşleri, dağ tırmanışı, fotoğraf çekimi, böcek ve hayvanları inceleme ve piknik gibi rekreasyonel ihtiyaçlarına cevap verebilecek potansiyele sahiptir. Alanda mevcutta sadece piknik faaliyetleri ve kısa doğa yürüyüşleri gerçekleştirilmektedir.

Paylaşın

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir