CHP’deki Değişim AK Parti’yi Rahatsız Etti

Gazeteci Nuray Babacan, bazı AK Partililerin, CHP’deki değişimin tabanı canlandırdığını, bunun da yerel 31 Mart 2024’te yapılması planlanan yerel seçimlerde sonuç doğuracağını dile getirdiğini aktardı.

AK Parti’de, muhalif tabandaki değişimin iyi okunması ve yerel seçimlerde buna göre pozisyon alınması gerektiği konuşulduğunu belirten Babacan, AK Partide yapılan toplantılarda, CHP’deki canlanma ve değişimin ‘dikkate alınması’ gerektiği uyarılarının yapıldığını da ifade etti.

Gazete Pencere yazarlarından Nuray Babacan, son yazısında AK Parti kulislerinde konuşulanları aktardı:

“Siyasi arenadaki baş döndürücü gelişmeler, yerel seçimler için önemli mesajlar içeriyor. Cumhur İttifakı ortakları arasındaki gizli çekişme, İYİ Parti’de anlamlı şekilde aniden patlayan iddialar, CHP’yi avantajlı konuma getirdi.

CHP’deki değişim ve şimdilik başarıyla yönetilen sürecin, yerel seçimlere olumlu etkisinin olacağı konuşuluyor. Bu durum iktidar partisi içinde de dikkat çekti. Partide yapılan toplantılarda, CHP’deki canlanma ve değişimin ‘dikkate alınması’ gerektiği uyarıları yapılıyor.

Yerel seçimlerde birden fazla faktör etkili olacak. Adaylar kadar, rakip partilerindeki hava ve ruh seçmenin kararını etkileyecek. Özellikle ittifaklar tarafından TBMM’ye taşınan küçük partiler dikkate alınmak zorunda kalınacak. İktidar partisi, bu nedenle başta CHP olmak üzere iş birliği yapılmayan yerler için ortağı MHP’nin ve aynı tabana hitap ettiği diğer muhafazakar partilerin adaylarını da dikkate almak zorunda.

İşte bu ince hesaplar, partide yapılan toplantılarda gündem oluşturuyor. Son toplantılarda yapılan uyarılardan biri, CHP’deki değişim oldu. Geçmişte, Ekrem İmamoğlu’nun İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanlığı adaylığının küçümsendiği, bunun bedelinin de ağır olduğu saptamaları yapıldı.

“Muhalif tabandaki değişimin iyi okunması ve…”

Bazı partililer, aynı hatanın tekrarlanmaması gerektiğini, CHP’deki değişimin tabanı canlandırdığını, bunun da yerel seçimlerde sonuç doğuracağını dile getirdi. AKP’de, muhalif tabandaki değişimin iyi okunması ve yerel seçimlerde buna göre pozisyon alınması gerektiği konuşuluyor.

Gazze savaşı ve yargı krizi nedeniyle yerel seçim planlamalarını iki hafta geciktiren parti yönetimi, bu hafta itibariyle çalışmalarına yeniden yoğunlaşacak. Parti kurmayları, kendi aralarında toplansa da Cumhurbaşkanıyla derinlikli bir yerel seçim toplantısı yapılmış değil.

Bu hafta start verildi ve taban yoklaması nihayet başladı. 150 binden fazla örgüt mensubuna, “Mevcut başkanlar devam etsin mi? Kimin aday gösterilmesini istersiniz?” diye soruldu. Sadece İstanbul’da 10 binden fazla partilinin yoklamaya katıldığı belirtiliyor. Bu çalışmayla, mevcut başkanın hizmetlerinden memnuniyet, parti ilişkileri, partinin ilke ve değerlerine uyumu, halka ilişkiler başarısı masaya yatırılıyor. Partililerden, üç aday ismi önermeleri istendi.

Diğer yandan, partide yapılan kamuoyu yoklamaları belediye başkan adaylarının belirlenmesinde etkili olacak. Tüm bunlar yapılırken, son MKYK toplantısında ‘manipülatif anket’ uyarısı yapıldı. Bazı üyeler, adayların anketleri manipüle ettiğini, bunun genel merkezi yanılttığını ifade ettiler. Doğru adayların belirlenmesi için partili anket şirketlerinin değil, ‘bağımsız kurumların’ tercih edilmesi gerektiği uyarısı yapıldı. Yani yerelde ciddi bir ısmarlama anket ve çıkar ilişkisi sorunu yaşanıyor.

“Özel olarak odaklanılan iller var”

Bu çalışmalarda özel olarak odaklanılan iller var. İstanbul başı çekiyor. Yapılan çalışmalar İstanbul’da AKP’li belediye başkanlarının büyük bölümünün değiştirilmesi gerektiğini gösteriyor. Özellikle üç dönemlik başkanlara ilişkin memnuniyetsizlik ve yorgunluk algısı çok fazla. Partide, köklü değişim talepleri var.

Bu arada, İstanbul için ismi geçen adayların hepsinin Konyalı olması espri konusu. Kulislerde ismi dolaştırılan Eski Çevre Bakanı Murat Kurum, Sağlık Bakanı Fahrettin Koca ve son olarak İçişleri Bakanı Ali Yerlikaya’nın Konyalı olması dikkat çekici. İstanbul’da ‘Karadenizli hakimiyeti yıkılıyor’ esprileri yapılıyor. Tabii, Konyalı adayların İstanbulluya ne kadar sıcak geleceği ayrı bir konu…”

Paylaşın

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir