CHP’de Kartlar “31 Mart Yerel Seçimleri” Sonrası Yeniden Dağıtılacak

Cumhuriyet Halk Partisi’nde (CHP) genel başkan değişimi ile sonuçlanan büyük kurultay tamamlandı ama kurultaya ilişkin tartışmalar bitmedi. CHP kulislerinde hafta boyunca kurultay konuşuldu.

Gazete Duvar’da yer alan habere göre; Genel başkanlık yarışını kaybeden Kemal Kılıçdaroğlu ile görüşen bir milletvekili, Kılıçdaroğlu’nun “bu sonucu kesinlikle beklemediğini” bu nedenle de “herhangi bir B planının olmadığını” anlattı. Yeni parti yönetimi için de, “Aralarında parlayacak isimler var. Hep eskiden şikayet ediliyordu. İşte yenilerin önü açılıyor. Enerjisi çok yüksek bir ekip. Önleri açılınca yeni dönemin aktörleri olabilirler” yorumları yapıldı.

Ancak yönetim listesini politik açıdan zayıf bulanlar da var. “Değişim, yeniden inşa sürecini sağlayacak kadro çok zayıf” diyen bazı siyasetçiler CHP Genel Başkanı Özgür Özel ile İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu’nun bir koalisyon kurduğunu, ilişkinin bozulması durumunda kriz potansiyelinin de çok yüksek olduğunu söylüyor.

İki ismin yerel seçimlere kadar birlikte yol yürüyebileceğini kaydeden bazı siyasetçilere göre ise 31 Mart seçimleri sonrası kartlar yeniden dağıtılacak. Özel’li CHP’nin yerel seçimlerde elde edeceği sonuç, İmamoğlu’nun başkanlığın yanı sıra belediye meclisini de kazanması gibi bir dizi faktöre göre CHP’nin bir yıl sonra olağanüstü kongreye gitmesinin sürpriz olmayacağı konuşuluyor.

Çelenk krizi

Öte yandan CHP Genel Başkanı Özgür Özel, ‘genel başkan’ sıfatıyla Anıtkabir’e ilk resmi ziyaretini 11 Kasım’da gerçekleştirdi. Özel’in yeni seçilen Parti Meclisi ve Yüksek Disiplin Kurulu üyeleriyle yapacağı ziyaret öncesi Anıtkabir Komutanlığı ile İsmet İnönü’nün mezarına çelenk konulması talebi nedeniyle kriz yaşandı.

Edinilen bilgiye göre Özel’in Anıtkabir ziyareti kapsamında Atatürk’ün mozolesine çelenk bırakılmasının ardından 2. Cumhurbaşkanı İsmet İnönü’nün kabrini ziyaret ve çelenk bırakma da program kapsamında planlandı. Ancak yönetmelik gerekçe gösterilerek İsmet İnönü’nün anıt mezarına çelenk konulmasına izin verilmediği, bu uygulamanın da 4 yıldır devam ettiği söylendi.

Talebin geri çevrilmesine karşılık, ‘partisinin kurucusu ve 2. Cumhurbaşkanı İnönü’nün mezarına çelenk koymak için izin almasına gerek olmadığını’ bildiren Özel’in ısrarı üzerine Anıtkabir Komutanlığı ile CHP Genel Merkezi arasında görüşme trafiği arttı. Özel’in talebinde ısrar etmesiyle, konulan engelden vazgeçildi ve Özel, İnönü’nün mezarına hazırlanan çelengi koydu.

Paylaşın

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir