CHP İzmir İl Kongresi’nde “Blok Liste” Gerginliği

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) İzmir İl Örgütü seçiminde blok liste gerginliği yaşandı. Olay sırasında birçok partili birbiriyle yumruk yumruğa kavga ederken, güvenlik güçleri olaylara müdahale etti.

Divan Başkanı kongreye 20 dakika ara verildiğini duyururken, İBB Başkanı Tunç Soyer, il Başkanı Şenol Aslanoğlu ve eşi Duygu Aslanoğlu da hedef alındı. Kalabalık, barikatları aşarak Tunç Soyer ve Şenol Aslanoğlu çiftinin üzerine yürüdü. Soyer ve Aslanoğlu kongre salonundan polis eşliğinde çıkartıldı.

Cumhuriyet Halk Partisi’nin (CHP), geçtiğimiz seçim sürecinin ardından başlayan kongreler süreci İzmir’de devam ediyor. 38’inci Olağan İzmir İl Kongresi Gaziemir Fuar İzmir’de başladı. Kongrede 617 delegenin kullanacağı oylarla yeni il başkanı belirlenecek. Adayların pankartlarının yer almadığı salonda Türk Bayrağı, CHP ve Atatürk posterleri kullanıldı.

Mevcut İl Başkanı Şenol Aslanoğlu’nun yanı sıra Aytekin Tunus ve CHP Konak İlçe eski Başkanı Mehmet Şakir Başak’ın aday olduğu kongreye CHP Genel Başkan Yardımcıları Devrim Barış Çelik ve Ahmet Akın, İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer ile CHP Kadın Kolları Başkanı Aylin Nazlıaka’nın yanı sıra İYİ Parti İzmir İl Başkanı Sinan Bezircilioğlu, Gelecek Partisi İzmir İl Başkanı Onur Sivaslı, Memleket Partisi İzmir İl Başkanı Cüneyt Oğuz da katıldı. Aytekin Tunus kongrede Mehmet Şakir Başak lehine adaylıktan çekildi.

Kongrede divan başkanlığını Hukuk ve Seçim İşlerinden Sorumlu Genel Başkan Yardımcısı Zeynel Emre üstlendi. Kongreye dün CHP Genel Başkanlığı için adaylığını açıklayan CHP Grup Başkanı Özgür Özel de katıldı.

“Yeni bir yola çıkıyoruz”

Kongrenin açılış konuşmasını CHP İzmir İl Başkanı Şenol Aslanoğlu yaptı. Aslanoğlu, şunları söyledi: “38. Olağan İzmir Kongresi’ne hoş geldiniz. Omuz omuza birlik içinde gerçekleştirdiğimiz dosta düşmana gücümüzü ve partimize olan inancımızı gösterdiğimiz mahalle delege seçimleriyle başlayan süreçte İzmir için final sürecine geldik. Bu finalde birbirimizle rakip değil çıtayı daha yukarı koymak için bir yarış içindeyiz. Seçimlerde yan yana çalışan, demokrasi ve adalet için birlikte yürüyen memleketin sorunları için birlikte çalışan yoldaşların rakip olması zaten düşünülemez.

İzmir duruşuyla tüm ülkeye bir mesaj verecek hem de yaklaşan yerel seçimler öncesinde gücümüze güç katacağız. Tüm Türkiye’nin gözü bugün İzmir il kongresinde. Baştan söyleyeyim ki bizden güç almak umudunu tazelemek isteyenleri sevindirecek, kavga ve bölünme bekleyenleri sukutu hayale uğratacağız. Bugün il delegelerimiz bir karar verecek ve bizler yarından itibaren sokaklarda, evlerde yerel seçimler için kol kola çalışmaya devam edeceğiz. Hedefimiz aynı; bu ülke daha yaşanır bir yer olsun, yokluk, ayrımcılık, adaletsizlik son bulsun istiyoruz.

Gençlerimiz yarınlardan umudunu kesmesin, kadınlarımızın şiddet ve ölüm korkusundan kurtulsun, memleketimizde barış ve huzur hüküm sürsün istiyoruz. Bu amaç uğruna geceli gündüzlü çalışan, bizlere öncülük ve liderlik eden genel başkanımız sayın Kemal Kılıçdaroğlu ile birlikte yılmadan, korkmadan, sinmeden umudu yükselterek birliğimizi artırarak yeni bir yola çıkıyoruz. Bu yol diriliş yolu, bu yol birlik yolu, bu yol Kemal Kılıçdaroğlu’nun yolu, bu yol Mustafa Kemal Atatürk’ün yoludur.”

Kongrede, Şenol Aslanoğlu ve Çiğli Belediye Başkanı Utku Gümrükçü’yü destekleyen üyeler arasında sloganlı atışma yaşandı. Aslanoğlu konuşurken, Gümrükçü’yü destekleyen üyelerin sloganları ile konuşması kesilen Aslanoğlu grubu sakinleştirmeye çalıştı. Gümrükçü’nün fuar alanının çeşitli bölgelerinde yer alan “Kurultay Delegesi Adayı” afişleri dikkat çekti.

Kongreye ara verildi

Kongrede divana 152 il delegesi tarafından “blok liste” önergesi verildi. Önergenin verilmesinin ardından bazı delegeler blok listeye itiraz etti. Gerginliğin giderek arttığı kongrede blok liste isteyen delegeler İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer ve İl Başkanı Şenol Aslanoğlu’nun üzerine yürüdü. Polisin araya girerek müdahale ettiği olayda kongreye ara verildi. Soyer ve Aslanoğlu kongre salonundan polis eşliğinde çıkartıldı.

CHP’de 1370 kurultay delegesinin seçileceği il kongreleri başladı. Elazığ ve Muş kongrelerinin gerçekleştirildiği takvimde süreç, ekim sonunda tamamlanacak. Ağustos ayında başlayan CHP kongre takvimi çerçevesinde mahalle delegeliği seçimi ve ilçe kongreleri yapıldı. Ekim ayı sonunda tamamlanması planlanan il kongreleri ise Elazığ ve Muş’la başladı.

CHP’de bugün İzmir ve Gümüşhane, yarın da Konya, Karaman, Şanlıurfa, Bursa ve Isparta il kongreleri gerçekleştirilecek. Ankara il kongresinin 24 Eylül’de, İstanbul il kongresinin ise 8 Ekim’de yapılması planlanıyor.

İl kongreleriyle birlikte partinin yeni genel başkanını seçecek 1370 delege de belirlenmiş olacak. CHP’de yeni genel başkanın, Parti Meclisi’nin (PM) ve Yüksek Disiplin Kurulu’nun seçileceği 38. Olağan Kurultay’ın ise kasım ayı başında yapılması öngörülüyor.

(Kaynak: Gazete Duvar)

Paylaşın

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir