Beslenme Kolesterolü Etkiler Mi?

Yedikleriniz kanınızda dolaşan kolesterol miktarını etkileyebilir. Kolesterol, vücudunuzun çalışması için gereken mumsu bir maddedir. Karaciğeriniz vücudunuzun süreçlerini desteklemek için yeterli kolesterol üretmektedir.

Haber Merkezi / Beslenme ile elde ettiğiniz kolesterol, zaten şekerli bir pastanın üzerine krema koymak gibi fazladan ve gereksizdir.

Kolesterolün ana besin kaynağı hayvansal ürünlerdir. Bunlara et, peynir ve süt ürünleri dahildir. Bu yiyecek ve içeceklerin birçoğu ayrıca LDL (kötü) kolesterolünüzü yükseltebilecek çok sayıda doymuş yağ içermektedir.

Hangi yiyecekleri tüketeceğinizi ve hangi yiyeceklerden kaçınacağınızı bilmek, kolesterol seviyenizi yönetmenize ve kalp hastalığı riskinizi azaltmanıza yardımcı olabilir.

Kolesterolümü düşürmek için hangi yiyecekleri yemeliyim?

LDL seviyenizi düşüren yiyecekler tüketerek ve onu yükselten yiyeceklerden kaçınarak kolesterolünüzü düşürebilirsiniz.

İşte atabileceğiniz bazı adımlar:

  • Hangi malzemelerin sizin için iyi, hangilerinin kötü olduğunu öğrenin. Alışveriş yaparken gıda etiketlerini okuyun, böylece satın aldığınız ürünlerin içinde ne olduğunu bilirsiniz.
  • Beş besin grubunu ve her gruptaki sağlıklı yiyecekleri nasıl seçeceğinizi öğrenin.

Size iyi gelen malzemeler

Bazı bileşenler LDL kolesterolünüzü düşürmeye yardımcı olur. Bunlar;

  • Çözünür lif: Kolesterol emilimini engelleyen bir tür lif. Günde 10 ila 25 gram hedefleyin. Kalori ihtiyaçlarınıza göre sağlık uzmanınıza sizin için en uygun miktarı sorun.
  • Bitki stanolleri ve steroller: Kolesterol emilimini engelleyen doğal bileşikler. Günde 2 gram hedefleyin.

Sizin için kötü olan malzemeler

Bazı bileşenler LDL kolesterolünüzü yükseltir. Bunlar;

  • Doymuş yağ: Oda sıcaklığında katı halde bulunan yağ molekülleridir. Vücudunuzun sağlıklı olması için biraz doymuş yağa ihtiyacı vardır. Günlük kalorinizin yüzde 7’sinden fazlasını doymuş yağdan almayı hedefleyin. Çoğu insan için bu, günde yaklaşık 11 ila 15 gram doymuş yağ demektir.
  • Trans yağ: Gıda endüstrisi tarafından yapılan sıvı bitkisel yağ ve hidrojenin bir kombinasyonu. Fast food ve hazır atıştırmalıklarda ucuz ve kullanımı kolaydır. Vücudunuzun trans yağa ihtiyacı yoktur. Bu yüzden tamamen kaçınmaya çalışın (günde 0 gram).

Besin grupları

Beş ana besin grubu vardır:

  • Meyveler
  • Sebzeler
  • Taneler (Tohumlar)
  • Proteinli yiyecekler
  • Süt ürünleri

Her gün beş gruptan yiyeceklere ihtiyacınız var. Ancak her gruptaki hangi gıdaların kolesterolünüz için iyi olduğunu ve hangilerinin zararlı olabileceğini anlamak her zaman kolay değildir. Uzmanınıza danışın.

Dikkat: Sayfa içeriği sadece bilgilendirme amaçlıdır.

Paylaşın

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir