BBC: Erdoğan’ın Rakibi Barış Ve Demokrasi Vaat Ediyor

Dünya basını cumhurbaşkanlığı ve milletvekilliği seçimlerine günler kala, seçimlere ve olası sonuçlarına ilişkin değerlendirmelere yer vermeye devam ediyor. Son olarak BBC, Kılıçdaroğlu ile yapılan röportajı, “Erdoğan’ın rakibi barış ve demokrasi vaat ediyor” başlığıyla yayımlandı.

İzmir mitingi öncesinde Birleşik Krallık kamu yayımcısı BBC’den Orla Guerin’e konuşan Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Genel Başkanı ve Millet İttifakı cumhurbaşkanı adayı Kemal Kılıçdaroğlu, “Gençler demokrasi istiyor. Sadece tweet attıkları için sabahın erken saatlerinde polisin kapılarına gelmesini istemiyor. Gençlere beni özgürce eleştirebileceklerini söylüyorum. Bu hakka sahip olmalarını garanti edeceğim” ifadelerini kullandı.

Destekçilerinin güvenliğinden endişe ettiklerinin hatırlatılması üzerine Kılıçdaroğlu, “Türkiye’de siyaset yapmak risklerle dolu bir hayatı seçmek anlamına geliyor. Erdoğan ve ortakları ne yaparsa yapsın ben yolumda yürüyeceğim. Beni yolumda alıkoyamazlar. Beni korkutamazlar. Bu millete bir söz verdim” şeklinde konuştu.

Türkiye’nin yönünü yeniden belirleyeceğini ve Kremlin’le değil, Batı’yla ilişkileri öncelik haline getireceğini söyleyen Kılıçdaroğlu, “Medeni dünyanın bir parçası olmak istiyoruz. Özgür bir medya ve tam bağımsız bir yargı istiyoruz. Erdoğan böyle düşünmüyor. Daha da otoriter olmak istiyor. Benimle Erdoğan arasındaki fark, siyahla beyaz arasındaki fark gibi” dedi.

Erdoğan’ın seçimleri kaybetmesi halinde “sessizce” gidip gitmeyeceğinin sorulması üzerine Kılıçdaroğlu, “Onu emekli edip, köşesine yollayacağız. Sessizce geri çekilecek. Kimsenin bundan şüphesi olmamalı” diye konuştu.

Muhalefet partilerinin tedbirli olduğunu ve ne cumhurbaşkanına ne YSK’ya ne de hakimlere güvendiğini söyleyen Kılıçdaroğlu, “Tüm sandıklarda birden fazla gözlemci bulundurarak oyların doğru ve güvenli şekilde kullanıldığından ve uygun şekilde sayıldığından emin olmak istiyoruz. Bunu başarmak için 1,5 yıldır çok çalıştık ve önlemler aldık” ifadelerini kullandı.

BBC’nin değerlendirmesinde, seçimi kim kazanırsa kazansın bozuk bir ekonomi ve bölünmüş bir toplumla karşı karşıya kalacağı ve bunları düzeltmek için bir sihirli değnek bulunmadığı görüşü paylaşıldı.

Yazıda, son anketlere göre cumhurbaşkanlığını Kılıçdaroğlu’nun kazanacağını ancak parlamentoda Cumhur İttifakı’nın önde olduğu belirtilirken, “Bıçak sırtı bir seçimde kimse gelecek haftaların barışçıl geçeceğinden emin olamaz” yorumu yapıldı.

(Kaynak: Independent Türkçe)

Paylaşın

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir