Bayburt: Paşa (Kondolotlar/Nurlan) Hamamı

Paşa (Kondolotlar/Nurlan) Hamamı; Bayburt’un Merkez İlçesi, Tuzcuzade Mahallesi sınırları içerisinde yer almaktadır. Şehir içi ulaşım araçları ile ulaşım mümkündür.

Yapının inşa tarihi bilinmemektedir. Ancak hamamın doğusunda yer alan konut mekanına giriş kapısı üzerinde onarım kitabesi mevcuttur.

Kitabede “Kondolotluzade Hacı Bey Hamamı inşaata başlama tarihi H.1339/M.1920, inşaatın bitiş tarihi H.1341/M.1922” ifadeleri yer alır.

Hamamda, klasik dört eyvanlı, köşe halvet hücreli plan şeması uygulanmıştır. Hamama giriş, güneybatıdaki kapıdan sağlanır. Kapı, küçük bir giriş mekanına açılır. Bu alanın doğusunda soyunmalık mekanı ve soyunmalık mekanının kuzeyinde dikdörtgen bir mekan bulunur.

Soyunmalık mekanının batısında yer alan kapıdan hamamın ılıklık mekanına geçilir. Ilıklık bölümü beşik tonoz ile örtülüdür. Ilıklık bölümünün kuzeyinde sıcaklık mekanı bulunur. Sıcaklık mekanında dört yönde eyvanlar bulunur.

Eyvanlar yuvarlak kemerlerle sıcaklık bölümüne, orta mekana açılır. Orta mekanın üzeri kubbe ile örtülü olup kubbeye geçiş pandantiflerle sağlanmıştır. Halvet hücreleri ise, tonoz ile örtülüdür.

Paylaşın

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir