Bayburt: Pulur (Gökçedere) Camii

Pulur (Gökçedere) Camii; Bayburt’un Demirözü İlçesi, Gökçedere Köyü sınırları içerisinde yer almaktadır. Şehir içi ulaşım araçları ile ulaşım mümkündür.

Yığma yapım sisteminde inşa edilen caminin tamamında kesme taş kullanılmıştır. Yapı birbirine dik bir şekilde konumlanarak ters T planını oluşturan kare planlı harim ve dikdörtgen planlı son cemaat yerinden oluşmaktadır. Osmanlı mimarisini yansıtan tipik bir camidir. Kubbeli caminin kuzeyinde medresesi bulunmaktadır.

Duvarlarda kullanılan taşlar, kırmızı ve açık sarı olmak üzere iki renklidir. Harim ana mekânı üzeri sekizgen kasnaklı bir kubbe ve yanlarda tonozlar ile örtülüdür. Son cemaat yerinin üzeri ise üç küçük kubbe ile örtülmüştür. Son cemaat yerinin kubbeleri, üç büyük kemer, iki küçük kemer ve taş sütunlar ile taşınmaktadır.

Caminin batı duvarına bitişik olan minaresi almaşık düzende, taş ve tuğla malzeme ile inşa edilmiştir. Minare tek şerefelidir. Cephelerde yer alan pencereler, açık renkli taşlarla çerçevelenmiştir ve dikdörtgen formludur. Caminin ana giriş kapısı ahşaptan ve taş kemerlidir.

Kapı, sonradan yeşil renge boyanmıştır. İç duvarları sıvalı olan caminin kubbesi ve duvarları süslemesizdir. Caminin harim ana mekânından merdiven ile çıkılan kadınlar mahfili ahşap dikmeler ile taşınmaktadır. Kadınlar mahfili dikmeleri ve korkulukları sade ve boyalıdır.

Ahşap minberi, yazılı kaynaklara göre, savaş sırasında tahrip olan taş minberin yerine sonradan yapılmıştır. Taş mihrap sıvalı ve boyalıdır. Yazılı kaynaklardan edinilen bilgiye göre, cami, 1517 yılında, Ferahşat Bey tarafından yaptırılmıştır. Bu yüzden pek çok kaynakta caminin adı Ferahşat Bey Camii olarak geçmektedir.

(Kaynak: karadeniz.gov.tr)

Paylaşın

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir