Batman: Nis Tepesi Resimli Kaya Sığınakları

Nis Tepesi Resimli Kaya Sığınakları; Batman’ın Hasankeyf İlçesi sınırları içerisinde kalan, Kumluca (Mirdese) Köyünün 2.00 km batısında bulunan ve Dicle Nehrinin güneyinde yer alan Nis Tepesi etrafında yer almaktadır.

Kumluca Köyü, Batman İl Merkezinin 21 km güneydoğusunda, Hasankeyf İlçe Merkezinin 13.55 km batısında bulunmaktadır. İlçe Merkezi’nden Kumluca Köyü’ne günün belirli saatlerinde toplu ulaşım araçları ile ulaşım mümkündür.

Alanda toplam iki adet resimli kaya sığınağına rastlanılmıştır. 1 Nolu Resimli Kaya Sığınağı’nda yer alan figür ve motifler, boyalı örneklerdir. Kaya sığınağında tasvirlerin muhtemelen inorganik oksitlerle veya bitki kökünden elde edilmiş boyalar ile boyandığı düşünülmektedir. Tasvir edilen motif ve figürler arasında dağ keçisi figürleri ile iç içe geçmiş konsantrik daireler bulunmaktadır.

2 Nolu Resimli Kaya Sığınağı’nda tasvir edilen resimli bölüm, ortalama 12.00 m genişliğinde ve 2.50 m yüksekliğindedir. Bu kaya sığınağındaki tasvirler özellikle bir av sahnesine aittir. Tasvirler arasında ok atan, mızrak tutan ve bir hayvanı yakalamaya çalışan insan figürleri görülmektedir. İnsan figürlerinin bu şekilde tasvir edilmesi kendi aralarında iş bölümü yaptıklarının bir göstergesidir.

Kaya sığınağında tasvir edilen hayvanlar arasında, dağ keçisi, boğa (?), at (?), altı ayaklı bir hayvan türü, akrep (?), köpek (?) ve domuz figürleri yer almaktadır. Hayvanlar, kompozisyonda kaçar şekilde tasvir edildiği için kompozisyona bir hareket ve gerçekçilik kazandırmıştır. Bunun dışında doğa ile ilgili iki adet güneş motifi (?) de görülmektedir. Muhtemelen av sahnesinin gündüz gerçekleştiğini göstermektedir. Ayrıca, daire motifler ve nokta bezemeler de kompozisyonda mevcuttur.

Paylaşın

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir