Batman: Hasankeyf Kaya Camileri

Hasankeyf Kaya Camileri; Batman’ın Hasankeyf İlçesi sınırları içerisinde yer almaktadır. Şehir içi ulaşım araçlarıyla ulaşım mümkündür.

Kaya Camii I; Hasankeyf ilçe merkezinin kuş uçumu 3.20 km güneyindeki kayalık alandadır. Cami, son cemaat revakı ve harim mekânı olmak üzere iki bölümden oluşmaktadır.

Kare planlı olan son cemaat revakının güneyinden harim mekânı, doğu ve batı duvarında ise birer adet niş yer almaktadır. Caminin asıl ibadet yeri olan harim mekânı doğu – batı doğrultuda dikdörtgen planlıdır.

Mekânın güney duvarında mihrap nişi, doğu ve batı duvarlarında ise ikişer adet niş ile kandil nişleri yer almaktadır. Herhangi bir süslemenin bulunmadığı camide doğal ve beşeri tahribat söz konusudur.

Kaya Camii II; Hasankeyf ilçe merkezinin 9.35 km güneydoğusundaki kayalık alanda yer almaktadır. Caminin girişi kuzeye bakmaktadır.

Kaya cami son cemaat yeri, harim ve son cemaat yerinin batısında bulunan bir mekândan oluşmaktadır. Caminin kuzey cephesinde yer alan dikdörtgen planlı son cemaat yeri, iki kemer açıklıklı revak şeklinde düzenlenmiştir.

Paylaşın

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir