Batman: Boğaz Köy Türbeleri

Boğaz Köy sınırları içerisinde yer alan türbeler, köyün doğusunda bulunan mezarlık alanın güneybatısında yer almaktadırlar.

Boğaz (Bagase) Köyü, Batman İl Merkezinin kuş uçumu 32 km güneydoğusunda, Gercüş İlçe Merkezinin 11 km kuzeybatısında yer almaktadır.

1 nolu türbe (Bubê Gulê), dikdörtgen planlı iki mekandan oluşmaktadır. Türbenin güney mekanı sivri kubbe şeklinde, kuzey mekanı ise beşik tonozla örtülmüştür. Türbenin girişinde yer alan kuzey mekanı, dikdörtgen planlı, beşik tonoz örtülüdür.

Mekanının doğusunda iki adet yetişkin mezarı, batısında ise bir adet çocuk mezarı yer almaktadır. Asıl türbe yapısının yer aldığı güney mekanı, kare planlı ve kubbeyle örtülüdür.

Bir adet yetişkin mezarının yer aldığı mekanın, güney duvarında mihrap nişi, kuzey duvarında bir adet niş, batı duvarında ise bir adet sivri kemerli niş ve sivri kemerli pencere açıklığı bulunmaktadır. Kubbeye geçişler pandantiflerle sağlanmış olup kubbenin güney ve doğu duvarlarında pencere açıklıkları yer almaktadır.

2 nolu türbe, 1 nolu türbenin doğusunda yer almaktadır. Kareye yakın dikdörtgen planlı türbe tek mekandan oluşmaktadır.

Girişi kuzey cephede yer alan türbenin üst örtüsü sivri kubbeyle örtülmüş olup kubbeye geçişler tromplarla sağlanmıştır. Birbirine bitişik iki mezar yapısının yer aldığı türbenin batı duvarında sivri kemerli dikdörtgen formlu pencere açıklığı, kuzey duvarında ise dikdörtgen formlu niş bulunmaktadır.

Paylaşın

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir