Başörtüsü Takmadan Yarışan İranlı Sporcudan Haber Alınamıyor

Güney Kore’nin başkenti Seul’de düzenlenen Asya Kaya Tırmanma Şampiyonası’nın final ayağında başörtüsüz yarışan İranlı kaya tırmanışçısı Elnaz Rekabi’den haber alınamıyor. Rekabi’nin ailesi, Elnaz Rekabi’nin kendilerine Güney Kore’de İranlı yetkililerle görüştüğünü söyledikten sonra tekrar iletişime geçemediklerini açıkladı.

İran’da 13 Eylül günü başörtüsünü kurallara uygun takmadığı gerekçesiyle ahlak polisi tarafından gözaltına alınan Mahsa Amini’nin ölümüyle başlayan protestolar devam ediyor. Amini’nin öldürülmesinin ardından, İran’da kadınların başörtüsü çıkararak ülkedeki örtünme kurallarını protesto etmesi gündem olmuştu.

İranlı milli sporcu Elnaz Rekabi, Güney Kore’nin başkenti Seul’de düzenlenen tırmanış yarışmasında başörtüsü takmadı. Rekabi’nin bu eylemi nedeniyle, Tahran’a planlanandan iki gün önce döndüğü öğrenildi.

Rekabi’nin pasaportuna ve cep telefonuna İranlı yetkililer tarafından el konulduğunu öne sürdü. Rekabi’nin ailesi, Elnaz Rekabi’nin kendilerine Güney Kore’de İranlı yetkililerle görüştüğünü söyledikten sonra tekrar iletişime geçemediklerini açıkladı.

Elnaz Rekabi’nin İran’a dönüşünün ardından özellikle siyasi tutukluların bulunmasıyla bilinen Evin Hapishanesi’ne nakledileceği iddia edildi. Evin Hapishanesi’nde geçtiğimiz hafta tutuklularla güvenlik güçleri arasında çatışmalar yaşanmış, en az 8 kişi yaşamını yitirmişti.

Ayrıca Rekabi’nin kardeşi Daud Rekabi’nin İran Devrim Muhafızları tarafından Pazartesi sabahı İran saatiyle tutuklandığını ileri sürüldü. Rekabi kardeşlerin, İran’ın Olimpiyat Komitesi Başkanı Mohammad Khosravivafa’nın emriyle gözaltına alındıkları iddia edildi.

Khosravivafa’ya Rekabi’nin alıkonulması için İran Devrim Muhafızları’nın emir verdiği ve Rekabi’nin yarışmanın ardından İran’ın Seul Büyükelçiliği’ne getirildiği belirtildi. İran Olimpiyat Komitesi konuya ilişkin açıklama talebine yanıt vermedi.

İran’ın Güney Kore Büyükelçiliği tarafından yapılan açıklamada, “Elnaz Rekabi, Asya Şampiyonası kaya tırmanışı yarışmasının sona ermesinin ardından Salı sabahı İran’a gitmek için Seul’den ayrıldı. İran İslam Cumhuriyeti’nin Güney Kore Büyükelçiliği, Elnaz Rekabi hakkındaki tüm sahte haberleri, yalanları ve yanlış bilgileri şiddetle reddediyor” denildi.

Federasyon yetkilileri ise Rekabi’nin bir haftalık etkinliğin önceki bölümlerinde başörtüsü ile mücadele ettiğini, final aşamasında ise sadece saç bandı kullandığını belirtti.

Yetkililer müsabaka kuralları arasında kadınların başörtüsü takması ya da takmaması ile ilgili bir madde bulunmadığı Rekabi’nin bu kararının ise ancak gelen soruların ardından fark edildiğini aktardı. Rekabi müsabakayı dördüncü sırada tamamladı.

Paylaşın

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir