’10 Ekim Ankara Katliamı’ Ana Davası Yeniden Görülecek

’10 Ekim Ankara Katliamı’ ana davasında verilen kararları büyük oranda onayan Yargıtay, bazı teknik aksaklıklar tespit edip, tutuklu Erman Ekici yönünden bozma kararı verdi. Ankara 4’üncü Ağır Ceza Mahkemesine gönderilen bozma kararı sonrası ana dosyada ilk duruşma 19 Ekim Çarşamba günü saat 10.00’da Ankara Adliyesi’nde görülecek.

10 Ekim Ankara Katliamı davasında verilen kararlara yapılan itirazlar üzerine Yargıtay 3’üncü Ceza Dairesi temmuz ayında kararını açıkladı. 10 Ekim ana davasında verilen kararları büyük oranda onayan Yargıtay, bazı teknik aksaklıklar tespit edip, tutuklu Erman Ekici yönünden bozma kararı verdi.

Yargıtay’ın kararından aylar sonra 10 Ekim Avukat Komisyonu üyelerine yeni bir duruşma tarihi tebliğ edildi.

Gazete Duvar’dan Serkan Alan‘ın aktardığına göre, Ankara 4’üncü Ağır Ceza Mahkemesine gönderilen bozma kararı sonrası ana dosyada ilk duruşma 19 Ekim Çarşamba günü saat 10.00’da Ankara Adliyesi’nde görülecek.

Yargıtay 3’üncü Ceza Dairesi ana davaya ilişkin kararında sanık Erman Ekici hakkında silahlı terör örgütü kurma ve yönetme suçlamasıyla kurulan mahkûmiyet kararını bozmuştu. Yüksek yargı Ekici’ye ilişkin dosyada yer alan bilgi ve belgeleri incelemiş, “Anayasal düzeni ortadan kaldırmaya teşebbüs etme” suçundan hakkında dava bulunmayan Ekici’nin bu suçlama ile de yargılanması gerektiğini ifade etmişti. Yargıtay, Ekici hakkında Ankara ve Antep’te çeşitli suçlamalar ile açılan dosyaların da birleştirilmesi gerektiğini kararında vurgulamıştı.

10 Ekim Barış Derneği Başkanı ve dava Avukatlarından Mehtap Sakinci Coşgun, Yargıtay’ın duruşma kararından avukatların haberi olduğunu, diğer illerdeki 10 Ekim ailelerine haber veremediklerini söyledi. Duruşmada teknik düzeltmeler ile Erman Ekici yönünden birleştirme kararı verilmesini beklediklerini ifade eden Coşgun, “Herkese tebligat çıkartılıp herkesin duruşmaya davet edilmesi gerekirdi. Duruşmaya çok az insan davet edilmiş. Sınırlı bir işlem yapmaya çalışıyor. Bütün yaptıkları usul hataları istinaf ve Yargıtay’da onandığı için mahkeme bu konuda çok rahat. Tahminimiz birleştirme yapacaklar” ifadelerini kaydetti.

Katliam davasında ne oldu?

10 Ekim Katliamı’na ilişkin açılan davanın ilk duruşması katliamdan bir yıl sonra; 7 Kasım 2016’da Ankara 4’üncü Ağır Ceza Mahkemesi’nde başlamıştı Tur duruşmaları şeklinde süren dava, katliamın üzerinden geçen yaklaşık üç yıl sonra sonuçlanmıştı. Ağustos 2018’de 17’si firari 19’u tutuklu 36 sanığın yargılandığı davada dokuz sanığa 101’er kez ağırlaştırılmış müebbet hapis cezası verildi ve tutuklular tahliye edilmedi.

Yargıtay 3’üncü Ceza Dairesi 10 Ekim Ankara Katliamı davasında verilen kararların ardından yapılan temyiz başvurularını incelemiş KESK, DİSK, TMMOB, TTB, HDP, CHP, Halkevleri, İnsan Hakları Derneği ve katliamda hayatını kaybedenlerin aileleri tarafından kurulan 10 Ekim Barış ve Dayanışma Derneğinin katılan sıfatıyla yaptığı temyiz başvurusu için ret kararı vermişti.

Yargıtay sanıklar Yakub Şahin, Hakan Şahin, Hacı Ali Durmaz, İbrahim Halil Alçay, Resul Demir, Hüseyin Tunç, Talha Güneş, Abdülmubtalip Demir ve Metin Akaltın hakkında “anayasal düzeni ortadan kaldırmaya teşebbüs etme” ve “kasten öldürme “suçlarından kurulan mahkûmiyet kararının onanmasına hükmetmişti. Öte yandan Yargıtay sanıklar Yakub Şahin, Hüseyin Tunç, Abdülmubtalip Demir, Metin Akaltın ve Burak Ormanoğlu hakkında “tehlikeli maddelerin izinsiz olarak bulundurulması veya el değiştirmesi” suçlamasından kurulan mahkûmiyet kararını, sanıklar Metin Akaltın ve Burak Ormanoğlu hakkında “6136 sayılı Kanun’a muhalefet” suçundan kurulan mahkûmiyet kararının ve sanıklar Burak Ormanoğlu, Suphi Alpfidan, Mehmedin Baraç, Yakup Karaoğlu, Nihat Ürkmez, Abdulhamit Boz ve Yakup Yıldırım hakkında “silahlı terör örgütüne üye olma” suçundan kurulan mahkûmiyet kararını onamıştı.

Katliama ilişkin 16 firari sanık ile insanlığa karşı suçtan yargılanan tek tutuklu sanık Erman Ekici’nin yargılandığı dava ise sürüyor. Firari sanıklar yönünden devam eden yargılamanın 18’inci duruşması 27 Aralık 2022 tarihinde görülecek.

Paylaşın

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir