Bartın: Orta (İbrahim Paşa) Camii

Orta (İbrahim Paşa) Camii; Bartın’ın Merkez İlçesi, Orta Mahallesi, Orta Sokak üzerinde yer almaktadır. Şehir içi ulaşım araçlarıyla ulaşım sağlanmaktadır.

Cami, duvarları blok kesme taştan, diğer tarafları moloz taşından harçla yapılmıştır. Camiinin kapı boşluğunun eni 3.10 yüksekliği 3.72 metredir. Bunun üstünde yuvarlak iki sutuna oturan kemer görülmektedir. Bu kemerli büyük pencerenin iki tarafında iki oval pencere daha vardır.

Bunların sağındakinin içinde bir saat bulunmaktadır. Kapının sağ üst tarafında şu kitabe bulunmaktadır. “İşte bu camii şerif Bosna Valisi İbrahim Paşa’nın hayatında olup 1280 senesinde yanmış, ahali tarafından yapılmıştır. 1314 senesi tekrar yandığından inayet-i suphani istimadad-ı rühaniyayet-i peygamberi ve yaver-i hazret-i Abdülhamit Han-ı Sani Efedinin 1316 senesi ikmal edilmiştir. Bartın redif taburu binbaşısı Necip bin Halil.”

Bu kitabeden anşlaşıldığına göre cami bilinmeyen bir tarihte Bosna Valisi İbrahim Paşa tarafından yapılmış, 1846 yılında yanmış ve halk tarafından tekrar yapılmıştır. 1897 yılında bir daha yanmış ve üçüncü defa, Binbaşı Necip Bey tarafından kadın ve erkek halkın yardımıyla 1899 yılında inşaa edilmeye başlanmış, 1901 yılında yapımı tamamlanarak ibadete açılmıştır.

Kapıdan caminin içine sekiz basamaklı merdivenle girilmektedir. Giriş yerinin iki tarafında namaz kılma salonuna çıkan beton merdivenler, tam karşısında ise eni 1.20 yüksekliği 2.45 metre olan demir bir kapı bulunmaktadır. Bu kapının üstünde iki kitabe vardır. La ilahe illah-lah Muhammedün resûl ullah-ya müfrah-ul ebvap-ifteh lenahayr-ül bab-i yazılıdır. Bunun altında olan diğer kitabe şudur. Maşallah Kane kad bünüye hazih-il cami bad-el ihrak

Paylaşın

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir