Bartın: Hacı Mehmet Camii

Hacı Mehmet Camii; Bartın’ın Merkez İlçesi, Orta Mahallesi, Hacı Mehmet Efendi Sokak üzerinde yer almaktadır. Şehir içi ulaşım araçları ile ulaşım mümkündür.

Çarşı içinde bulunan Hacı Mehmet Camisi, Hacı Mehmet tarafından bilinmeyen bir tarihte yaptırılmış, 1898 tarihinde yandığından dört yıl sonra torunu Mustafa Faik tarafından kagir olarak yeniden inşaa ettirilmiştir. Bina moloz taşından harçla yaptırılmıştır.

Dört basamaklı beton merdivenden kapıya gelinmektedir. Kapı boşluğunun eni 1.80 yüksekliği 2.50 metredir. Kapının iki yanında dört köşe iki paye üzerine oturtturulmuş bir kemer bulunmaktadır. Kemerin hemen üzerinde konsollu bir çıkma vardır.Kapının sağ üst yanındaki kitabe şudur:

Bani-i evvel Hacı Mehmet namıyla yadigar olunurdu. Yaktı harik eser-i bin adan birşey yoktu. Avn-i hakla kagir yaptırdı hafidi Şefi olsun habibin buyurdu bu hadisi Men bena mescide lillahi tealâ Bena’llahü lehü kasren fil cenneti Banisi Mustafa Faik Kemter kulun Sırrına mazhar eyle yarabbi. 1318

Kapıdan içeriye girildiğinde sağda ve solda iki tane son cemaat yeri vardır. Diğer camilerden değişik olarak son cemaat yerleri namaz kılma salonunda cam bölmelerle ayrılmıştır. Namaz kılma salonunun üstü 10 metre çapında bir kubbe ile örtülmüştür. Kubbe doğrudan doğruya duvarlar üzerine oturmaktadır. Büyük kubbenin altında dört yarım kubbe daha vardır.

Salonu oniki pencere aydınlatmaktadır. Döşemesi ahşaptır. Boyu, Kapıdan mihraba kadar on metredir. Genişliği mihraba doğru daralmaktadır. Mihrap taştan minber ise ahşap olup basit bir şekilde süslenmiştir. Kubbenin içi renkli motiflerle bezelidir. Kubbenin üstü sekiz köşeli bir kasnakla örtülüdür. Üzeri kiremitlidir. Minaresi kuzeydoğu köşesi üzerindeki kaideye oturtulmuştur.

Paylaşın

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir