Bartın: Aşağı Camii

Aşağı Camii; Bartın’ın Merkez İlçesi, Kemerköprü Mahallesi, Aşağı Camii Sokak üzerinde yer almaktadır. Şehir içi ulaşım araçları ile ulaşım mümkündür.

İçeri girildiğinde dört yuvarlak sütunlu son cemaat yeri görülür. Namaz kılma salonunun döşemesi ahşaptır. Üstü 7.75 metre çapında büyük bir ahşap kubbe ile örtülmüştüt. Bu kubbe çapı 41 cm. olan dört yuvarlak ahşap sütun üzerindeki kemerlere oturtulmuştur.

Kubbenin dört yanında tonozlu bölümler, köşelerde dört küçük kubbe daha vardır. Hepside ahşap olup, sıvanmış, beyaz renkte badanalanmıştır. Orta camii ve Hacı Mehmet Camiisinde olduğu gibi renkli motiflerle süslenmiştir. Camiinin içini iki sıra halinde kırk pencere aydınlatmaktadır.

Namaz kılma salonu tam bir kare olup boyu ve eni 16.10 metredir. Taştan yapılmış olan mihrabı basit, ahşap olan minberi ise renkli olarak süslendirilmiştir. Minaresi camiinin kuzeybatı köşesindedir. Kesme taştan yapılmış olup, çok köşelidir. Şerefeye kadar yetmişiki basamakla çıkılmaktadır.

Minarenin şerefedeki kitabeden 1813 yılında yapıldığı anlaşılıyorsa da asıl camiinin hangi yılda yapıldığını gösterilen kitabe yoktur. Yaşlılardan öğrenildiğine göre camiinin 1903-1905 yılları arasında, halktan toplanan paralarla yapıldığı anlaşılmaktadır. Yeri daha önce mezarlıktı. Bugün camiinin altında çeşitli dükkanlar vardır.

Paylaşın

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir