Bartın: Dervişoğlu (Müezzinoğlu) Hanı

Dervişoğlu (Müezzinoğlu) Hanı; Bartın’ın Merkez İlçesi, Karakaş Caddesi üzerinde yer almaktadır. Şehir içi ulaşım araçlarıyla ulaşım mümkündür.

Han, 1901-1902 yıllarında Dervişoğlu Ali ve Osman kardeşler tarafından yaptırılmıştır. Bina halen Mehmet Okur ve kardeşlerinin iyiliğindedir. Dervişoğlu hanı aslında iki bölümden oluşmuş, tuğladan yapılmış ve üzeri sıvanmıştır. Cadde tarafındaki birinci bölümün kapısı yuvarlak kemerlidir. Yanlarda süve taşları bulunmaktadır.

Kapı boşluğunun eni 2,75 yüksekliği anahtar taşına kadar 3.20 metredir. Kemerlerindeki taşta binanın yapıldığı tarih yazılıdır. 27/Temmuz/1317. Kapıdan içeri girildiğinde, kapı genişliğinde ve 10.50 metre uzunluğunda, tavanı düz giriş yeri vardır. Buradan odalar, kuzey tarafında halen kullanılmayan bir çeşme ile, Belediye tarafından yaptırılmış tuvaletler bulunmaktadır.

Avlunun Güney tarafında ise hanın iki katlı olan ikinci bölümü görülmektedir. Her iki katta da dört köşe peyeler üzerine kurulmuş revaklı koridorlar vardır. Birinci katta 7, ikinci katta 9 oda vardır. İkinci kattaki kemerlerden birinde 1318 yazılı bir taş vardır. Hanın bu bölümünün 1902 yılında tamamlandığı anlaşılmaktadır.

Buranın doğusuna açılan geniş bir kapıdan ahır bölümüne geçilmektedir. Ahırın duvarları moloz taşından harçla yapılmıştır. Çatısı ahşap ve üzeri kiremitlidir. Bugün ahırın yarısının çatısı yıkılmış ve üzeri açıktır. Avlunun kuzey yönüne açılan kemerili kapının yarısı bugün örülmüştür.

Buradan 20 taş basamakla ikinci kata çıkılmaktadır. İkinci katta hanın üç yanını çeviren koridorların eni 2, yüksekliği 4, uzunluğuda 5 metredir. Odalarda ocak ve dolap nişleri yoktur. Oda ve koridorların tavanları tonozlu olmayıp düzdür. Bu yönüyle Taşhan’dan değişik bir özelliğe sahiptir. Yapının üzeri dar saçaklı, alaturka kiremitli çatıyla örtülüdür. Saçak altı beton diş sırası ile süslüdür.

Paylaşın

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir