Bartın: Taş Han

Taş Han; Bartın’ın Merkez İlçesi, Kırtepe Mahallesi, Hükümet Caddesi üzerinde yer almaktadır. Şehir içi ulaşım araçları ile ulaşım sağlanmaktadır. 

Bu hanın kitabesi yoktur. Sahiplerinde öğrenildiğine göre 1832-1835 yılları arasında Hacı Ali Ağa ile kardeşi Hacı Hüseyin Ağa tarafından ortaklaşa inşaa olmuştur. Bina iki katlı olup, moloz taş ve tuğladan harçla yapılmıştır. Boyu 24,25 eni 23.70 metredir.

Çatısı kiremitle örtülmüştür. Doğu tarafında bulunan kapısının iki tarafındaki söve taşlarının yüksekliği 1.55 metredir. Kapı boşluğunun eni 2,45, yüksekliği anahtar taşına kadar 2,0 metredir. Üstü yuvarlak kemerlidir. Çift kanatlı demir kapı daima açık durur. Buradan tonozlu bir methal yerine girilir. Bu bölümün eni 3,15 uzunluğu 7,25 metredir.

Methal yerinin sonunda avluya açılan, basık kemerli, eni 3,15 yüksekliği 3 metre olan ikinci bir kapı vardır. Avlunun büyüklüğü 11 x 12 metredir. Ortasında büyük bir ıhlamur ağacı vardır. Kuzey, güney ve batı tarafından on tane paye üzerine kurulmuş kemerler görülmektedir. Burada dokuz bölme olup, her bölmenin tavanı tekne tonozludur. Halen kahve, işyeri ve depo olarak kullanılmaktadır.

Methal yerinin iki tarafından açılan 1,13 metre eninde 2,15 metre yüksekliğinde, üstü kemerli kapılardan onsekizer taş merdivenle ikinci kata çıkılmaktadır. İkinci katta revaklı ve tavanı tonozlu koridorlar bulunmaktadır. Avluyu dört tarafından çeviren bu koridorların uzunluğu 11-13 metre, genişliği 2-2,5 metre, yüksekliği ise 2,90 metredir.

Koridorlara açılan kapılardan odalara girilmektedir. Bunların sayısı onsekiz (18) olup hepsinin tavanı tekne tonozludur. Hepsinde birer ocak ile ikişer dolap nişi bulunmaktadır. Bugün odalardan bazıları kullanılmaktadır. Diğerleri bakımsız ve boştur.

Paylaşın

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir