Bartın: Şehir Hamamı

Şehir Hamamı; Bartın’ın Merkez İlçesi, Kırtepe Mahallesi, Hamam Sokak üzerinde yer almaktadır. Şehir içi ulaşım araçlarıyla ulaşım sağlanmaktadır. 

Şehir Hamamı, 1747 tarihinde Bartın Voyvodalarından Çalıkoğlu tarafından yaptırılmıştır. Soyunma yeri 2 katlı olup ahşaptır. Ortasında küçük bir şadırvanı vardır. Hamam moloz taşından harçla yapılmış dışarısı sonradan çimento ile sıvanmıştır.

Soyunma yerinden, eni 0,70 yüksekliği 1,50 metre olan üstü sivri kemerli bir kapıyla soğukluk bölümüne geçilmektedir. Buranın üstü tekne tonozludur. Ayrıca yanlarda iki yarım tonoz daha vardır. Soğukluk bölümünden aynı biçim ve büyüklükteki diğer bir kapıyla yıkanma salonuna geçilmektedir.

Yıkanma salonunun ortasında 11 köşeli bir göbek taşı ve bunun üzerinde bir kubbe ile yanlarda tonozlu kemerler vardır. Burada yıkanmak için kurna bulunmaktadır. Yıkanma salonunun arka köşelerinde, üstü kubbeli birer havletle, bunlar arasında bir seki vardır. Halvetlerde ikişer, seki kısmında bir kurna bulunmaktadır.

Külhan ve odunluk hamamın batı tarafındadır. Hamamın kuzeybatı köşesinde, tek yüzlü, tek musluklu, üstü sivri kemerli küçük bir çeşme bulunmaktadır. Kemer içine yerleştirilen mermerden bir kitabe taşı vardır. Bugün musluğu sökülmüştür. Çeşmenin kitabesinden 1815 yılında yaptırıldığı anlaşılmaktadır.

Paylaşın

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir