Balikesir: Ulusal Fotoğraf Müzesi̇

Ulusal Fotoğraf Müzesi̇; Balıkesir’in Dumlupınar Mahallesi, Ulus Sokak üzerinde yer almaktadır. Şehir içi ulaşım araçlarıyla ulaşım mümkündür.

Balıkesir Fotoğraf Müzesi’nin temeli, Kuvay-ı Milliye Müzesi içinde fotoğraf makineleri ve aksesuarlarının sergilendiği özel bir bölüm açılması ile atılmıştır. 1996 yılında bu özel bölümü oluşturan Balıkesir Sanat Fotoğrafçıları Derneği (BASAF), bağımsız bir fotoğraf müzesinin kurulması için çalışmaya başladı.

2002’de eskiden yurt olarak kullanılan 150 yıllık taş bina bir fotoğraf müzesi ve gösteri merkezi olarak kullanılmak üzere Balıkesir Valiliği tarafından Vali Utku Acun’un yönlendirmesiyle BASAF’a tahsis edildi. Binanın yanındaki boş arsa ise Balıkesirli Tan ailesi tarafından derneğe bağışlandı.

Fotoğraf Müzesi.jpg Böylece toplam 470 metrekarelik alanda bir fotoğraf müzesi ve kitaplığı kurmak üzere çalışmalar sürdürüldü. 3 Mayıs 2003 günü kitaplık inşaatı için temel atıldı ve müze binasının restorasyonu başladı. 19 Mayıs 2004 günü kitaplığın açılışı gerçekleşti.

Hepsi imzalı, fotoğraf hakkında 1500 eser kitaplıkta yer almaktadır. Müze binasının restorasyon çalışmasının tamamlanması ve açılışın yapılması ise 19 Mayıs 2006’da gerçekleşti. Böylece Balıkesir Fotoğraf Müzesi “Balıkesir’de bir ilk, Türkiye’de de ilk…” olarak hizmete girmiştir. Müze açılışından sonra Türkiye Fotoğraf Sanatı Federasyonu’nun, Balıkesirliler Birliği’nin, İstanbul Fotoğraf ve Sinema Amatörleri Derneği (İFSAK)’nin ödüllerine layık görüldü.

Paylaşın

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir