Balıkesir: Gazeteciler Cemiyeti Basın Müzesi

Gazeteciler Cemiyeti Basın Müzesi; Balıkesir’in Karesi Mahallesi, Kaya Sokak üzerinde yer almaktadır. Şehir içi ulaşım araçlarıyla ulaşım mümkündür.

Balıkesir Gazeteciler Cemiyeti Basın Müzesi ve Medya Merkezi olarak kullanılan Paşa Konağı, taş zemin üzerine yapılmış iki katlı kagir yapıdadır. İç sofanın dört yönde odalarla çevrildiği yapıda, katlar arası geçiş, içten döner merdivenle sağlanmaktadır.

Odaların tamamında gömme dolap ve ahşap kaplama görülür ki; bu bina sahiplerinin maddi imkânlarının yanı sıra toplumdaki statülerinin de göstergesi sayılır. Yaşam alanı olan ikinci katta, bütün cepheye hâkim ve geniş camlı “Sedir” bölümü yer almaktadır.

Sedir’in hemen sağında yer alan “Baş Sedir Odası” ise, süslemesiyle ön plana çıkmaktadır.  Buradaki dalgalı silmeler, kalemişi bitkisel motifler, korniş kabartmaları ve ampirvari tavan göbeği ile 19. yüzyıl süsleme karakteristiğini taşımaktadır.

Eski Balıkesir evleri, genellikle sade ve gösterişsizken, Paşa Konağı bu yönüyle diğer örneklerden ayrılmaktadır. 2002 yılında, Balıkesir Valiliği tarafından restore edilerek tekrar hayat bulan yapı, mimarisi ve özellikle süsleme karakteristiğiyle Balıkesir evlerinin en görkemlilerinden biri durumundadır. Müze Katı hafta içi her gün 14.00 – 16.30 saatleri arasında ziyaret edilebilir.

Paylaşın

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir