Baki Tamer Kimdir? Hayatı, Filmografisi

26 Aralık 1924 yılında Elazığ’da dünyaya gelen Baki Tamer, 4 Ağustos 2004 yılında hayatını kaybetti. Asıl adı Baki Solak olan Baki Tamer’in cenazesi Feriköy Mezarlığı’na defnedildi.

Elazığ Öğretmen Okulu’nda öğrenim gören Baki Tamer, sporda başarılı oldu. Baki Tamer, cirit, kros, mukavemet ve yüzme dallarında bölge derecelikleri elde etti, ülke çapında ödüller kazandı.

Tiyatroya ilk kez 1937 yılında İstanbul Şehir Tiyatrosunun Gaziantep’te sergilediği bir oyunda rol alarak başlayan Baki Tamer, 1944 yılında Halide Pişkin-Sadi Tek Tiyatrosunda çalıştı. 1945 yılında Ses Tiyatrosuna geçen Baki Tamer, 1940 ila 1953 yılları arasında Gaziantep Halkevinin temsil kolu başkanı, idarecisi ve başrol oyuncusu oldu.

Ardından İstanbul’a yerleşen Baki Tamer, sigorta prodüktörlüğü, otomobil ve emlak komisyonculuğu yaptı. Selahattin Burçki’nin yönettiği 1957 yapımı Dişi Canavar filmiyle Yeşilçam’da figüran olarak çalışmaya başlayan Baki Tamer, aynı yıl, İhsan Tomaçın yönettiği Çileli Bülbül filminde Belgin Dorukla başrolü paylaştı.

Baki Tamer, çalışma şartlarının ağırlığı ve ücretlerin ödenmemesi gibi sorunlar nedeniyle 1962de oyunculuğu bırakıp işletmecilik yapmaya başladı, ancak 1966 yılında sinemaya geri döndü.

Film ve televizyon dizisi olmak üzere 320den fazla yapımda yer alan Baki Tamer, Aşka Dönüş (1961), Esmer Delikanlı (1961), Dikenli Hayat (1969), Kardeş Kurşunu (1969), Vatan Kucağında (1982) ve Çöl Cenneti (1983) filmlerinin senaryosunu yazdı.

Baki Tamer’in öne çıkan film ve dizileri şunlar: Devlerin Aşkı, Battal Gazi Destanı, Sahte Kabadayı, Üç Kağıtçı, Çalıkuşu, Mahallenin Muhtarları, Sır Kapısı.

Paylaşın

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir