Bakan Çavuşoğlu: Dörtlü Toplantı 10 Mayıs’ta Rusya’da Olabilir

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Türkiye, Suriye, İran ve Rusya Dışişleri Bakanları toplantısının 10 Mayıs’ta Moskova’da yapılabileceğini söyledi. Son olarak 4 ülkenin savunma bakanları ve istihbarat başkanları geçen ay Moskova’da biraraya gelmişti.

Tahıl Koridoru Anlaşması konusunda da açıklamalarda bulunan Çavuşoğlu, “Tam bir garanti yok ama uzatılması için ciddi bir çalışma var. Rusya Tarım Bankası’nın tekrardan SWIFT sistemine dahil edilmesi gündemde. Bu banka SWIFT’e dahil edilse bile, Batılı şirketlerin bu bankalarla çalışmaya çok hevesli olmadığını görüyoruz. Genel Sekreter bir Türk bankasının aracı olmasını teklif etti” ifadelerini kullandı.

Ermenistan’la başlatılan normalleşme sürecinde doğrudan uçuşlar, hava sahasının açılması, kargo ticareti başlatılması gibi bazı adımların atıldığını anımsatan Bakan Çavuşoğlu “Nemesis Anıtına” tepki olarak Türkiye’nin Ermenistan uçaklarına hava sahasını kapattığını açıkladı.

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, NTV’de gündeme ilişkin açıklamalarda bulundu. Bakan Çavuşoğlu, “Seçimden önce bakanlar düzeyinde toplantı muhtemel. Bakanlar düzeyinde toplantı 10 Mayıs’ta olabilir” dedi.

“Anayasa Komisyonu kuruldu. Sekiz turda hiçbir şey olmadı. Buradan bir netice almak lazım. Terör örgütleriyle birlikte mücadele etmek lazım” ifadelerini kullanan Dışişleri Bakanı Çavuşoğlu, Suriye’deki duruma ilişkin şöyle konuştu:

“Bizim Suriye topraklarında gözümüz yok. Diğer taraftan Suriyelilerin gönüllü bir şekilde dönmesinin de kontrol edilmesi gerekiyor. Askerlerin çekilmesi buralar istikrara kavuştuktan sonra olacak. Bu boşluğu terör örgütleri dolduracak. Muhalefet de diyor ki biz buralardan çekileceğiz. Buranın bir terör koridoru olması riski var. Bizim buradan çekilmemiz demek rejimin buraya tam hakimiyet sağlayacağı anlamına gelmez. Biz çekilirsek çok ciddi çatışmalar olur. Bu belirsizlik ortamında Türkiye sınırına çok sayıda göçmen gelir. Muhalefetin sözleri de riskli rejimin Türkiye çekilsin sonra görüşelim yaklaşımı da gerçekçi bir yaklaşım değil.”

Ermenistan’ın başkenti Erivan’da açılan “Nemesis Anıtı” ve Türkiye’nin Ermenistan uçaklarına hava sahasını kapatmasını da değerlendiren Çavuşoğlu, “Benim bunu kabul etmem mümkün değil. Yanıt olarak da Ermenistan uçaklarına hava sahamızı kapattık. Bir tek Ermenistan Meclis Başkanı toplantı için Türkiye’ye gelecek istisnai olarak ona izin verdik. Devam ettirirlerse yeni adımlar atacağız” ifadelerini kullandı.

Çaatışmaların sürdüğü Sudan’daki durumla ilgili de bilgi veren Mevlüt Çavuşoğlu, Sudan’ın başkenti Hartum’daki Türk Büyükelçiliği’nin yoğun çatışmalar nedeniyle geçici olarak Port Sudan’a taşınmasını düşündüklerini söyledi.

Rusya-Ukrayna savaşının ardından imzalanan tahıl koridoru anlaşması hakkında da açıklamalarda bulunan Çavuşoğlu, “Tam bir garanti yok ama uzatılması için ciddi bir çalışma var. Rusya Tarım Bankası’nın tekrardan SWIFT sistemine dahil edilmesi gündemde. Bu banka SWIFT’e dahil edilse bile, Batılı şirketlerin bu bankalarla çalışmaya çok hevesli olmadığını görüyoruz. Genel Sekreter bir Türk bankasının aracı olmasını teklif etti” dedi.

Ne olmuştu?

Suriye ile normalleşme adımları kapsamında Rusya’yı temsilen Devlet Başkanı Vladimir Putin’in Orta Doğu ve Afrika Ülkeleri Özel Temsilcisi Mihail Bogdanov, İran’ı temsilen Dışişleri Bakanı Siyasi İşler Danışmanı Ali Asgar Hacı, Suriye hükümetini temsilen de Dışişleri Bakan Yardımcısı Eymen Susan, Rusya’nın başkenti Moskova’da bir araya gelmişti.

İki gün süren görüşmelerin ardından 4 Nisan’da dışişleri bakan yardımcıları düzeyindeki Suriye konulu toplantıda taraflar istişarelere devam edilmesi konusunda mutabık kaldıklarını açıklamıştı. Yapılan açıklamaya göre, taraflar, dışişleri bakanları toplantısının hazırlıklarına ilişkin hususları ele alırken, her ülke tutumunu ve görüşlerini ‘şeffaf ve açık bir şekilde’ dile getirmiş, bu bağlamda, istişarelere devam edilmesinde mutabık kaldıklarını belirtmişti.

Dışişleri Bakanı Çavuşoğlu, 10 Nisan’da dörtlü zirveye ilişkin şu açıklamayı yapmıştı: “Yol haritası önceden planlanmıştı. İlk başta Savunma Bakanlıkları ve istihbarat bir araya geldi. Daha sonra Dışişleri Bakanları toplantısı hazırlığını yapmak üzere Dışişleri Bakanlığı yardımcıları düzeyinde bir toplantı gerçekleştirildi.

Önümüzdeki süreçte 4’lü düzeyde Dışişleri Bakanları düzeyinde bir toplantı planlanıyor. Lavrov’un Türkiye ziyaretinde de bunu görüştük. Sayın Cumhurbaşkanımızın kabulünde de yine ele aldık. Mayıs ayı başı gibi bir dönemde gerçekleşeceğini düşünüyoruz. Ruslardan aldığımız ön bilgiye göre Moskova’da gerçekleşecek.”

Paylaşın

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir