Babacan’dan Dikkat Çeken “Ortak Aday” Açıklaması

Ortak adaya ilişkin açıklama yapan DEVA Lideri Babacan, “Bir kral gidecek yerine hangi kral gelecek arayışında değiliz. Yönetim sistemini değiştirme ve demokrasiyi bu ülkede tekrar hâkim kılma iddiasıyla yola çıktık. Ortak adayımız şu anki cumhurbaşkanının bir başka versiyonu olmayacak” dedi ve ekledi:

“Şu anki anayasa, cumhurbaşkanına olağanüstü yetkiler vermiş durumda. Ve Sayın Erdoğan da bu yetkileri pervasızca kullanıyor. Hatta yetkilerin sınırını zorlayarak kullanıyor. ‘Ben istedim oldu. Aklıma geleni yaparım, kimse de benden hesap soramaz’ diyor.”

Babacan, açıklamasının devamında, “Memleketin tümünü ilgilendiren kararlarda temsil gücünün yüksek bir şekilde iradeye yansıması kıymetli. Bu da nasıl olacak, çok önemli kararlarda önce altı partiyle istişare yapacak, altı partinin rızasını alacak, sonra kendi yetkisini kullanacak. Eğer altı parti güç birliği yapıp ortak aday belirlediğinde bu seçim kazanılacaksa altı partinin desteklediği adayın da seçimden sonra o altı parti ile istişare içinde olması işin tabiatında var.” ifadelerini kullandı.

T24’den Murat Sabuncu’nun sorularını yanıtlayan DEVA Partisi lideri Babacan, partisinin Temel Haklar Eylem Planı’na, altılı masanın gündemine, Sinan Ateş cinayetine ve Anayasa Mahkemesi’nin HDP hesaplarına bloke koyma kararına ilişkin açıklamalarda bulundu.

DEVA’nın Temel Haklar Eylem Planı’nında özellikle Türklük önerisi tartışma yaratmıştı.

“Altılı masa hukukunun içinde hareket ederiz ama…”

Babacan, tartışmalara ilişkin “DEVA Partisi pozisyonu değişmeyecektir. Altılı masa hukukunun içinde hareket ederiz ama DEVA Partisi’nin kendi özgün iddialarından taviz vermesi mümkün değil” dedi ve şu ifadeleri kullandı:

“Anayasadaki maddeyi mutlaka daha kuşatıcı ve kapsayıcı bir hale getirmemiz lazım. 85 milyonun o maddede temsil edilmesi gerektiğini söylüyoruz. Hiç kimseyi Anayasadan çıkartmıyoruz. 85 milyon insanın vatandaşlık tanımını okuduğunda ‘Evet, bu benim’ demesini sağlıyoruz.

“Asıl bölücü toplumu ayrıştıranlardır, kimlik empoze edenlerdir”

“Toplumu ayrıştıran, kimlik empoze eden, devletin insanları tanımlamasını iddia eden kim varsa asıl bölücü onlardır. Beka sorununu asıl ortaya çıkaranlardır.

“Şöyle bir kolaycılığa başvurabilirdik: ‘Ben Türk’üm, Müslüman’ım, Sünni’yim. Öyle bir parti kuralım. Sadece o tanıma uyan insanlara hitap edelim. Öbür kesimleri tamamen dışlayalım’ diyebilirdik. Asla böyle bir şey yok. Biz 85 milyon hepimiz biriz, beraberiz. Herkes bu ülkenin eşit ve onurlu vatandaşı.”

“Altılı masada yüzde 95 mutabakata varıldı”

Babacan, Altılı Masa’nın son toplantısına dair de “Altılı Masa’da yüzde 95 mutabakata varıldı” dedi. Babacan, ortak adaya ilişkin şu açıklamaları yaptı:

“Bir kral gidecek yerine hangi kral gelecek arayışında değiliz. Yönetim sistemini değiştirme ve demokrasiyi bu ülkede tekrar hâkim kılma iddiasıyla yola çıktık. Ortak adayımız şu anki cumhurbaşkanının bir başka versiyonu olmayacak.

“Şu anki anayasa, cumhurbaşkanına olağanüstü yetkiler vermiş durumda. Ve Sayın Erdoğan da bu yetkileri pervasızca kullanıyor. Hatta yetkilerin sınırını zorlayarak kullanıyor. ‘Ben istedim oldu. Aklıma geleni yaparım, kimse de benden hesap soramaz’ diyor.

“Altı partiyle istişare içinde olması işin tabiatında var”

“Memleketin tümünü ilgilendiren kararlarda temsil gücünün yüksek bir şekilde iradeye yansıması kıymetli. Bu da nasıl olacak, çok önemli kararlarda önce altı partiyle istişare yapacak, altı partinin rızasını alacak, sonra kendi yetkisini kullanacak. Eğer altı parti güç birliği yapıp ortak aday belirlediğinde bu seçim kazanılacaksa altı partinin desteklediği adayın da seçimden sonra o altı parti ile istişare içinde olması işin tabiatında var.”

Ortak adayın masadan çıkmasının işleri kolaylaştıracağının altını çizen Babacan, “Olmazsa masayı kilitleyecek halimiz de yok” ifadesini kullandı.

“Genel başkanların cumhurbaşkanı yardımcısı olma fikrine yakın bir mutabakat var”

DEVA lideri Babacan, parti liderlerinin Cumhurbaşkanı yardımcısı olması konusunda da açıklama yaptı. Babacan, “Bir eşgüdüm komisyonu gibi bir şey olsun, genel başkanlardan oluşan. Bir de genel başkanlar, fiilen icranın içinde olsun, cumhurbaşkanı yardımcısı olarak, böyle bir fikir vardı. İkisinin de artıları ve eksileri var. İkinci modele daha yakın bir mutabakat var” dedi.

Bahçeli’nin Sinan Ateş sessizliğini eleştirdi: “İnsanlıktan çıkmak olarak görüyorum”

Ankara’da 30 Aralık 2022 tarihinde silahla vurulan Sinan Ateş cinayetine ilişkin MHP lideri Bahçeli, Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın ve İçişleri Bakanı Süleyman Soylu’nun sessiz kalmasını eleştiren Babacan, “Ailesi için büyük acı. Ülkücü camia açısından da iç parçalayıcı bir tablo. Böyle bir tabloda ülkenin cumhurbaşkanı sessiz, direkt sorumlu İçişleri ve Adalet Bakanları sessiz. Ve Bahçeli sessiz. Bu ne demek? Bunu insanlıktan çıkmak olarak görüyorum. Vefa vardır, beraber çalışma hukuku vardır” dedi.

HDP’nin hesabına bloke açıklaması: Anayasa Mahkemesi’nin itibarını gölgeleyecek ifadelerden çekinirim
AYM’nin HDP’nin Hazine hesabına bloke koyma kararını da değerlendiren Babacan, şunları söyledi:

“Anayasa Mahkemesi’nin itibarını gölgeleyecek ifadeler kullanmaktan çekinirim. Yanılmıyorsam Başkan Zühtü (Arslan) Bey de aleyhte oy kullandı. Hükûmetin Anayasa Mahkemesi üzerinde atadığı üyeler yoluyla ağır bir tahakküm kurmaya çalıştığı bilinen bir gerçek. Bu çerçevede bu kararı değerlendirmek gerekiyor.”

Paylaşın

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir