Avrupa Merkez Bankası, Politika Faizini Yüzde 3,75’e Yükseltti

Avrupa Merkez Bankası (ECB) 3 temel politika faizini 25 baz puan artırdı. ECB’nin faiz artırım hamlesi, ABD Merkez Bankası’nın (Fed) dün politika faizini 25 baz puan artırarak 16 yılın en yüksek seviyesi olan yüzde 5-5,25 aralığına yükseltmesinin ardından geldi.

Haber Merkezi / Euro Bölgesi’ndeki enflasyon oranı, önceki aylarda yaşanan düşme eğiliminin aksine Nisan ayında, Mart ayına göre yüzde 0,1’lik artışla yüzde 7’ye yükselmişti.

AMB’den faiz artırımına ilişkin yapılan açıklamada, güncel tahminlere göre Euro Bölgesi’ndeki enflasyonun “Daha uzun süre yüksek seviyelerde kalacağı” ifade edilerek, “Toplam enflasyon geçen aylarda düştü ancak buna sebep olan fiyat baskısı gücünü koruyor” denildi.

Faiz oranları ile ilgili bundan sonra atılacak adımlara ilişkin herhangi bir açıklama yapmayan AMB, “Enflasyonun orta vadeli hedef olan yüzde 2 seviyelerine zamanında inmesi için gerekli kararların alınacağını” bildirdi.

Banka ayrıca, yüksek faiz oranlarının, “gerektiği süre boyunca bu seviyede tutulacağını” belirtti. Faizlerin yükseltilmesi enflasyonla mücadelede etkin bir araç olarak görülse de, bu uygulama diğer yandan ekonomik büyüme üzerinde yavaşlatıcı bir etki yapıyor.

Banka, refinansman faizini yüzde 3,75’e, mevduat faizini yüzde 3,25’e ve marjinal fonlama faizini de yüzde 4’e yükseltti. Banka, 3 temel politika faizini son 3 toplantıda 50 baz puan artırmıştı.

Faiz artırımı beklentiler doğrultusunda

Para piyasaları, çoğunlukla 25 baz puanlık faiz artırımını fiyatlarken, önceki faiz artışlarının ekonomide etkisini göstermeye başlamasına karşın ECB’nin faiz oranlarını artırması dikkati çekti.

ECB’nin faiz artırım hamlesi, ABD Merkez Bankası’nın (Fed) dün politika faizini 25 baz puan artırarak 16 yılın en yüksek seviyesi olan yüzde 5-5,25 aralığına yükseltmesinin ardından geldi.

Paylaşın

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir