Avrupa Birliği’nden “İsrail’e Silah Satmayın” Çağrısı

Avrupa Birliği (AB) kalkınma yardımı bakanlarının Brüksel’de yaptığı toplantı sonrası açıklamalarda bulunan AB Dış İlişkiler Yüksek Temsilcisi Josep Borrell, İsrail’e silah satışını durdurma çağrısı yaptı. 

Josep Borrell ayrıca, ABD Başkanı Joe Biden’ın İsrail’in 7 Ekim’deki Hamas saldırısına verdiği tepkinin “aşırı” olduğunu söylediğini ve ABD’li yetkililerin defalarca Gazze’de çok fazla sivilin öldürüldüğünü söylediğini anımsattı.

Devletlerin “sivil ölümlerini durdurun” çağrılarına rağmen İsrail’in bu ölümleri durdurmaya yönelik somut bir adım atmadığını belirten Borrell, Pazartesi günü Hollanda’daki bir mahkemenin verdiği karara dikkat çekti.

Avrupa Birliği (AB) Dış İlişkiler ve Güvenlik Politikası Yüksek Temsilcisi Josep Borrell, AB kalkınma yardımı bakanlarının Brüksel’de yaptığı toplantı sonrası açıklamalarda bulundu.

ABD Başkanı Joe Biden’ın geçen hafta İsrail’in askeri faaliyetlerinin maksadını aştığı yönündeki eleştirisine işaret eden Borrell, “Yani eğer çok fazla insanın öldürüldüğünü düşünüyorsanız belki de bu kadar insanın öldürülmesinin önüne geçmek için daha az silah temin etmelisiniz” diye konuştu.

AB Yüksek Temsilcisi Josep Borrell, “Kaç kere dünyadaki en ünlü liderlerin ve dışişleri bakanlarının çok fazla insanın öldürüldüğünü söylediğini duydunuz?” ifadelerini kullandı. Devletlerin “sivil ölümlerini durdurun” çağrılarına rağmen İsrail’in bu ölümleri durdurmaya yönelik somut bir adım atmadığını belirten Borrell, Pazartesi günü Hollanda’daki bir mahkemenin verdiği karara dikkat çekti.

Söz konusu mahkeme, Gazze’deki savaşta İsrail’in uluslararası hukuku ihlaline yönelik endişeler gerekçesiyle Hollanda hükümetinin bu ülkeye F-35 savaş uçaklarının parçalarının ihracatını bloke etmesi hükmünü vermişti.

Borrell, bir milyondan fazla Filistinlinin yaşadığı Refah’ın tahliye edilmesi çağrısı yapan İsrail Başbakanı Benyamin Netanyahu’yu da sert biçimde eleştirdi. AB Yüksek Temsilcisi Josep Borrell, “Tahliye edileceklermiş. Nereye? Aya mı? Bu insanları nereye tahliye edecekler?” diye konuştu.

Josep Borrell, eski ABD Başkanı Donald Trump’ın hafta sonu NATO hakkında yaptığı açıklamaları sonrası, NATO’nun ABD başkanının kaprislerine bağlı ‘seçmeli bir menü’ bir askeri ittifak olamayacağını söyledi.

Donald Trump, ABD’nin kendi savunmaları için yeterince harcama yapmayan NATO müttefiklerini olası bir Rus işgaline karşı koruyamayacağını öne sürmüştü. Trump’ın yorumlarına yanıt vermesi istenen Josep Borrell, “ABD başkanının mizah anlayışına bağlı olarak NATO ‘a la carte’ bir askeri ittifak olamaz” dedi.

Hamas 7 Ekim’de Gazze’ye saldırarak yaklaşık bin 200 kişiyi öldürmüş, 240 kişiyi de rehin almıştı. İsrail, buna yanıt olarak Gazze’ye düzenlediği saldırılarda ise 28 binden fazla kişiyi öldürdü, 67 bin 500 kişiyi de yaraladı.

Gazze’de sivil düzen çökmek üzere

Öte yandan Birleşmiş Milletler (BM) Sözcüsü Stephane Dujarric, Gazze’deki insani durumun çok zor olduğuna ve BM’nin halihazırda elindeki insani yardım malzemelerinin sadece günler içinde tükenebileceğine işaret etti.

“Daha önce de uyardığımız üzere sivil düzen çökmek üzere” diyen Dujarric, BM’nin İsrailli yetkililerle yürüttüğü önden uyarı sisteminin çalışmadığının, çatışmaların yanı sıra yardım geçiş noktalarında düzenlenen gösterilerin de yardım dağıtım sürecini olumsuz etkilediğinin altını çizdi.

İsrail’in BM’den sivilleri bazı bölgelerden boşaltma konusunda yardım istemesiyle ilgili soruya da Dujarric, “Her şeyin uluslararası hukuka uygun bir şekilde ve sivillerin korunmasını önceliklendirerek gerçekleşmesini istiyoruz. Refah’ta kimsenin zorla yerinden edilmesi sürecine dahil olmayacağız” yanıtını verdi.

Ayrıca Uluslararası Ceza Mahkemesi (UCM) Başsavcısı Karim Han, İsrail’in Gazze’nin güneyindeki Refah kentine yönelik bombardımanları ve muhtemel kara operasyonundan “derin endişe” duyduğunu belirterek, “Hukuka uymayanlar, mahkeme daha sonra yetkisi uyarınca harekete geçtiğinde şikayet etmemeli” uyarısında bulundu.

Başsavcı Han, sosyal medya hesabı üzerinden yaptığı açıklamada, “Refah’ta İsrail güçleri tarafından gerçekleştirildiği bildirilen bombardıman ve olası kara harekatından derin endişe duyuyorum” ifadelerini kullanarak, Savcılık Ofisinin, Filistin’de işlenen suçlara ilişkin soruşturmayı “son derece acil bir mesele olarak” yürüttüğü ve sorumluların adalet önüne çıkarılmasını hedeflediklerini kaydetti.

Savaşın da kuralları olduğunu belirten Han, “Silahlı çatışmalarda geçerli olan hukuk, içi boş veya anlamdan yoksun hale getirilecek şekilde yorumlanamaz. Defalarca vurguladığım üzere, hukuka uymayanlar, mahkeme daha sonra yetkisi uyarınca harekete geçtiğinde şikayet etmemelidir” ifadesini kullandı.

İsrail’in, savaş hukuku kurallarına aykırı tutumunda gözle görülür bir değişiklik olmadığını belirten Han, “Ofisim işlendiği iddia edilen her türlü suçu aktif bir şekilde soruşturmaktadır. Yasaları ihlal edenlerden hesap sorulacaktır” uyarısında bulundu.

Paylaşın

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir