Asgari Ücret Belirlendi: 17 Bin 2 TL

2024 yılı asgari ücretini belirlemek üzere işçi, işveren ve hükümet temsilcilerinin bir araya geldiği görüşme sonrası açıklama yapan Bakan Vedat Işıkhan, yeni asgari ücretin yüzde 49 zamla 17 bin 2 lira olduğunu söyledi.

Haber Merkezi / Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan 2024 yılı asgari ücretini belirlemek üzere işçi, işveren ve hükümet temsilcileriyle bir araya geldiği görüşme sona erdi. Görüşme sonrası Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Işıkhan, asgari ücret rakamını açıkladı.

Bakan Işıkhan açıklamasında şu ifadeleri kullandı: “Komisyonun nihai hedefleri tüm tarafların görüş, talep ve mevcut ekonomik koşulları gözeterek asgari ücreti belirlemek. Öncelikle bu süreci olumlu ve makul yaklaşımlarıyla ortak bir mutabakat zemininde yürüten tüm paydaşlara, sayın Ergün Atalay’a, Özgür Burak Akkol’a ve komisyon üyelerimize teşekkür ediyorum.

Burada bir asgari ücret alt sınırının belirlemesi yanı sıra toplumsal mutabakata katkı sağlayacak her türlü yapıcı yaklaşımın sergilenmesini de son derece önemli buluyorum. Hiçbir vatandaşımızı enflasyona ezdirmeme kararlılığımıza liderlik eden Cumhurbaşkanımıza teşekkür etmek istiyorum.

700 lirası asgari ücret desteği olmak üzere 1 Ocak 2024 tarihinden itibaren geçerli olacak net asgari ücreti 17 bin 2 lira olarak belirlemiş bulunuyoruz. Temmuz ayına göre artış yüzde 49, ocak ayına göre yüzde 100 oldu. Yeni miktarla çalışanlarımızı enflasyona ezdirmeme sözümüzü bir kez daha yerine getirmiş olmanın memnuniyeti içerisindeyiz.”

Bakan Işıkhan’ın ardından konuşan Türk-İş Başkanı Ergün Atalay, kendi taleplerinin 18 bin TL ve yılda iki kez güncelleme yapılması olduğunu söyledi. Atalay, enflasyon durmadığı sürece yılda bir kez çalışanların talebinin yerine getirilemeyeceğini söyledi. Atalay, karara muhalefet şerhi koyduklarını da belirtti.

TİSK Başkanı Özgür Burak Akkol ise “Devlet bizim devletimiz, işçi bizim işçimiz, işveren bizim işverenimiz. Bu masadan kalkıp yeni masalara oturacağız. Kutuplaşmak, çatışmak bu aileye yakışmaz. Hedefimiz, ortalama ücretin artması olmalıdır” ifadelerini kullandı.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, sosyal medya hesabından yaptığı paylaşımda “2024 yılında asgari ücret, %49 artışla net 17.002 TL olarak uygulanacaktır. Ülkemize ve milletimize hayırlı olsun” dedi.

Daha önce yaptığı açıklamalarda asgari ücrete tek zam yapılacağı mesajını veren Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, “Yılbaşında çalışanlarımızın ücretlerinde hem genel ekonomik dengeyi sarsmayacak hem de onların kayıplarını telafi edecek bir artış yapılacak” demişti.

Asgari Ücret Tespit Komisyonu ilk toplantısını 11 Aralık, ikinci toplantısını ise 18 Aralık’ta gerçekleştirmişti. Toplantılar sonrası yapılan açıklamalarda herhangi bir zam oranı telaffuz edilmemişti.

Tespit için Asgari Ücret Tespit Komisyonu’nun normal koşullarda dört toplantı yapması gerekiyor. Ancak uzlaşmaya varılması halinde asgari ücret daha az toplantı ile de belirlenebiliyor.

Son gün yaşananlar

Taraflar Cumhurbaşkanı Erdoğan ile yaptığı görüşmeden sonra bakanlıkta bir araya gelmişti. Toplantı öncesi Türk-İş Başkanı Atalay, rakam üzerinde uzlaşı olmadığını söylemişti. Atalay “Bakanlık teklifini açıklayacak, biz de teklifimizi açıklayacağız” diye konuşmuştu.

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Işıkhan, geçerli olacak asgari ücret rakamını belirleme çalışmaları kapsamında Türk-İş’i ziyaret etmişti. Bakan Işıkhan’a ziyarette, Çalışma Genel Müdürü Mehmet Baş da eşlik etti.

Paylaşın

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir