Ardahan: Taşköprü Yazıtı

Taşköprü Yazıtı; Ardahan’ın Arpaçay İlçesi, Taşköprü Köyü sınırları içerisinde yer almaktadır. İlçe Merkezi’nden Taşköprü Köyü’ne günün belirli saatlerinde toplu ulaşım araçlarıyla ulaşım sağlanmaktadır.

Yazıt, Taşköprü Köyü’nün batı çıkışında bir köy evinin arkasında kalan kayalıklara çivi yazısı ile yazdırılmıştır. Yazıtın tam lokasyonunu öğrenmek için köylülere danışmak gerekir. Arpaçay – Çıldır Gölü yolu üzerinde yazıta yönlendirici tabela bulunmaktadır.

Bölgedeki en eski kitabe olarak kabul edilen bu Urartu yazıtının Urartu Kralı II. Sarduri Dönemi’ne (MÖ 753-735) aittir. 57 x 53 cm boyutlarında dikdörtgen bir çerçeveye sahip olan yazıt 8 satırdan oluşmaktadır.

Çivi yazısı ile yazdırılan Taşköprü yazıtının tercümesi şu şekildedir: “Tanrı Haldi’nin büyüklüğüyle Argişt oğlu Sarduri der ki; Terk edilmiş (?) Uhime ülkesini ele geçirdiğim zaman, o seferin dönüşünde, Magaltu şehrini (de) ele geçirdim. Erkek ve kadınları Bianili (Urartu) ülkesine sürgün ettim.”

1878-1920 yılları arasında, Rus işgali döneminde bölgede inşa edilen Rus şosesinin de aynı güzergah üzerine inşa edildiği düşünüldüğünde Çıldır Gölü’nün güney kıyısının Kafkaslar’dan Doğu Anadolu’ya ulaşırken kullanılan ve Urartulardan günümüze kadar önemli bir yol güzergahı olduğu anlaşılır.

Hanak, Zivin yazıtlarının da lokasyonları değerlendirildiğinde Urartu Kralı I. Sarduri Kafkasya’ya yaptığı seferlerde aynı günümüzde de kullanılan bu yolu kullanarak krallığının merkezi olan Tuşpa – Van kentine dönmüştür.

Paylaşın

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir