Ardahan: Kurtkale Kalesi

Kurtkale Kalesi; Ardahan’ın Çıldır İlçesi, Kurtkale Beldesi sınırları içerisinde yer almaktadır. İlçe Merkezi’nden Kurtkale Beldesi’ne günün belirli saatlerinde toplu ulaşım araçlarıyla ulaşım sağlanmaktadır.

Kura nehrinin üç yanını oldukça derin bir yataktan dolaşarak aktığı sarp bir yarımada üzerinde kurulmuştur. Yakınındaki Nahiye’yede adını veren Kurtkale’nin tarihi ve adının nereden aldığı konusunda kesin bilgi yoktur.

Asya’dan Anadolu’ya bir geçiş noktası olan Ardahan bu stratejik konumu itibariyle tarih boyunca bu bölgede bulunan devletler arasında mücadelelere sebep olmuş ve sürekli el değiştirmek durumunda kalmıştır. Urartular, Arda Türkleri, Saka- İskit Türleri, Selçuklular ve Osmanlılar yörede yaşamış önemli uygarlıklardır.

Ardahan’ın kendine has özellikleri olan bir kültür mirası bulunmaktadır. Bu kültür mirası içerisinde kalelerde dikkat çekmektedir: Ardahan Kalesi, Savaşır (Cancak) Kalesi, Kinzi Kalesi, Sevimli Kalesi, Kalecik Kalesi, Şeytan Kalesi, Kurtkale, Kazan Kale, Altaş (Ur) Kalesi, Kırnav Kale

Paylaşın

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir