“Aktif Siyaseti Düşünmüyorum” Demişti, Mehmet Şimşek Kabinede Yer Alacak Mı?

Yurt dışında finans kuruluşlarındaki işleri sebebiyle aktif siyasete girmeyi düşünmediğini belirten Mehmet Şimşek, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’la görüştü. Ancak görüşmenin içeriğine ilişkin ayrıntılar basına yansımadı.

Erdoğan’ın seçim akşamı yaptığı balkon konuşmasında yeni bir ekonomi politikası tasarladıklarının sinyalini verirken, Şimşek’in bu politikanın uygulanacağı yönetimde bulunması bekleniyor. Ancak, Mehmet Şimşek’in yeni oluşturulacak kabinede yer alıp almayacağı ise bilinmiyor.

Türkiye’de seçim sonrası “düşük faiz yüksek kur politikasına” yeni dönemde devam edilip edilmeyeceği merak edilirken, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan önceki akşam yaptığı balkon konuşmasında yeni bir ekonomi politikası tasarladıklarının sinyalini verdi.

Eski Başbakan Yardımcısı ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek’in bu politikanın uygulanacağı yönetimde bulunması beklenirken, yeni oluşturulacak kabinede yer alıp almayacağı ise bilinmiyor.

Reuters haber ajansı Erdoğan ile Şimşek’in dün biraraya geldiğini aktardı. Ancak görüşmenin içeriğine ilişkin ayrıntılar basına yansımadı.

Diğer yandan Reuters haber ajansı seçim öncesi yayınladığı bir haberde hükümet yetkilileri ve konu hakkında doğrudan bilgi sahibi olan 9 kaynakla görüşmeler yaptığını aktararak, AK Parti’den bir grubun kademeli faiz artışları ve hedefli bir kredi programından oluşan yeni ekonomi politikasının nasıl benimsenebileceğini tartışmak üzere geçtiğimiz haftalarda biraraya geldiğini bildirmişti.

Yönetim dışında olan ancak geçmişte üst düzey görevlerde bulunmuş bazı AK Parti üyelerinin de dahil olduğu görüşmelere, Erdoğan’ın doğrudan katılmadığı belirtilmişti.

Ancak Reuters bu grubun aksine parti içinde faiz indirimlerine devam edilmesi ve mevcut ekonomi politikasına bağlı kalınmasını savunan AK Partili yetkililerin de yer aldığına dikkat çekmişti.

Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü İbrahim Kalın dün verdiği bir demeçte, Şimşek’in dolaylı desteğinin hep sürdüğünü belirterek, “Bundan sonra da destek vermeye devam edecek. Bunun şekli ne olur, kabineye girer, giremez onu bilemiyorum” dedi.

Erdoğan seçimden önce yaptığı bir açıklamada, Şimşek koordinasyonunda bir ekibin ekonomi politikalarını daha da güçlendirmek için hazırlıklar yürüttüğünü söylemişti.

“Aktif siyaseti düşünmüyorum” demişti

Mart ayında Erdoğan’la görüşen Şimşek görüşme sonrası Twitter hesabından yaptığı açıklamada, kendi alanına giren her konuda istenen desteği vermeye hazır olduğunu, ancak yurt dışında finans kuruluşlarındaki işleri sebebiyle aktif siyasete girmeyi düşünmediğini belirtmişti.

Erdoğan önceki akşam yaptığı balkon konuşmasında, “faiz indirildi, enflasyon da inecek” diyerek, “uluslararası itibara sahip finans yönetimi, yatırım ve istihdam odaklı bir üretim ekonomisi tasarladıklarını” dile getirdi.

Mehmet Şimşek 2015-2018 yıllarında Ekonomiden Sorumlu Başbakan Yardımcılığı, 2009-2015 yıllarında ise Maliye Bakanlığı yapmıştı.

(Kaynak: VOA Türkçe)

Paylaşın

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir