Akşener, Kılıçdaroğlu’na Kazandırdı, İYİ Parti’ye Kaybettirdi

14 Mayıs’ta yapılacak cumhurbaşkanlığı ve milletvekilliği seçimlerine haftalar kala İYİ Parti Lideri Akşener’in aday belirlenme sürecinde İYİ Parti Genel Başkanı Meral Akşener’in cumhurbaşkanı adayının belirlenme sürecinde Millet İttifakı masasından kalkmasının faturasına dair partide dikkat çekici hesaplar yapılıyor.

Gazete Duvar’ın Duvar Arkası bölümünde yer alan haberde, İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu ve Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı Mansur Yavaş’ın cumhurbaşkanı yardımcısı yapılması kararı ile aşılan krizi değerlendiren İYİ Partililere göre Akşener, Kılıçdaroğlu’nu “kazanacak aday” yaptı.

İYİ Partililere göre iki belediye başkanının cumhurbaşkanı yardımcısı yapılması kararıyla Millet İttifakı’nın Cumhurbaşkanı adayı olan Kemal Kılıçdaroğlu’na bir anda 6.5 puan kazandırıldı, seçimi almasının önü açıldı.

Ancak anketler bu süreçte İYİ Parti’nin ise ciddi bir oy kaybına uğradığını gösteriyor. Bu kaybı doğrulayan İYİ Partililer, “Oylarımızda yüzde 2.6 düşüş oldu. 1.5 puanı topladık. Gerisini de seçim sahasında kısa sürede toplayacağız” diyor.

Kabine nasıl oluşacak?

Öte yandan iktidara gelmeye aday olan Millet İttifakı’nın bugünden hazırlığını yaptığı çalışmalara göre seçimi kazanmaları durumunda kabinede büyük değişiklik yapılacak. Bugün 17 olan bakanlık sayısının 20’nin üzerine çıkması bekleniyor.

6 siyasi partinin hazırladığı Ortak Politikalar Metni’ne göre Hazine ve Maliye Bakanlığı iki ayrı bakanlık şeklinde yapılandırılacak. Şehircilik ve Afet Yönetimi Bakanlığı ile Bilişim ve Yenilikçilik Bakanlığı kurulacak. Bu durumda bakanlık sayısı 20’ye çıkıyor.

Ancak Kültür ve Turizm Bakanlığı’nın ikiye bölünebileceği ayrıca Avrupa Birliği Bakanlığı ile Orman ve Hayvancılık Bakanlığı kurulabileceği de kaydediliyor. Bunların yanı sıra mevcut bakanlıkların yapısında da değişim planlanıyor.

Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı, “Kadın, Aile ve Çocuk Bakanlığı”, Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı “İklim, Çevre ve Orman Bakanlığı”, Ticaret Bakanlığı “Esnaf ve Ticaret Bakanlığı”, Tarım ve Orman Bakanlığı “Tarım ve Gıda Güvenliği Bakanlığı” olarak yeniden yapılandırılacak.

Bakanlıklar için planlamalar şimdilik böyle ama asıl bu bakanlıkların partiler arasında nasıl paylaşılacağı merak konusu. Bu sorunun yanıtı ise Millet İttifakı’nın seçimi kazanması durumunda, yani 14 Mayıs’ta ortaya çıkacak.

Paylaşın

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir