Aksaray: Tokarız (Yukarı Dikmen) Camii

Tokarız (Yukarı Dikmen) Camii; Aksaray’ın Taşpınar Bucağı’na bağlı eski adıyla Tokarız, yeni adıyla
Dikmen Köyü’nde yer almaktadır. Şehir içi ulaşım araçları ile ulaşım mümkündür.

Kitabesine göre 1251 / 1835-36 tarihinde yaptırılmıştır. Yapıyı. XVIII. yy II. yarısına tarihlendirenler de bulunmaktadır. XX. yy ortalarında ise güney beden duvarının yıkılmaya yüztutması üzerine bir tamir görmüştür.

Tamamen kesme taş malzeme ile inşa edilmiş olan cami, günümüzde sağlam durumdadır. Bir yamaç üzerinde kurulan cami, doğu-batı doğrultusunda enine dikdörtgen bir plan arz etmektedir.

Dış cepheler tamamen sade olup süsleyici herhangi bir tezyinat görülmemektedir. Cami doğu-batı doğrultusunda uzanan 11.10 X 14.40 m. ölçülerinde enine dikdörtgen bir plana sahiptir. Kıble duvarına paralel iki sahından oluşur. Caminin son cemaat yeri bulunmamaktadır.

Yapı içten, ortada sütunlara diğer yönlerden beden duvarına oturan kıble duvarına paralel toplam 26 atkı kemeri ile desteklenmiş iki sivri beşik tonoz ile örtülüdür. Atkı kemerleri sütunlara oturan kemerlerin üst hizasına kadar devam
etmektedir, Dıştan kiremit kaplı kırma çatılıdır.

Kıble duvarının tam ortasında ve giriş ekseninde tamamen taş malzemeden yapılmış mihrab yer almaktadır. İç mekana doğru hafif bir taşıntı yapar. Genel yapısı itibariyle oldukça sade olup yeşil renkte yağlı boya ile boyanmıştır.

Mihrabın batısında ve duvar köşesinde muhtemelen orjinal olan ahşap minber bulunmaktadır. Mahvil, caminin, girişten itibaren ilk sahının kuzeydoğusunda bulunur.

Altı ahşap destekle taşınan mahfile giriş kapısının solunda bulunan ahşap basamaklı bir merdivenle çıkılmaktadır. Ahşap desteklerin taşıdığı silmeli yastıklar kaba görünümlüdür. Yapının bir minaresinin olup olmadığı kesin olarak belli değildir.

 

Paylaşın

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir