Aksaray: Nurgöz Camii

Nurgöz Camii; Aksaray’ın Merkez İlçesi, Nurgöz Köyü sınırları içerisinde yer almaktadır. Şehir içi ulaşım araçları ile ulaşım mümkündür.

Yapı üzerindeki kitabelerde iki farklı tarih görülmektedir. En erken olanı 1248 / 1833 diğeri ise 1298 / 1881’dir. Bu tarihler göz önüne alındığında cami 1833 tarihinde inşa edilmiş olmalıdır. Müftülük tarafından caminin cephesine asılan levhada caminin 1965 yılında yaptırıldığı yazılıdır.

Meyilli bir arazi üzerinde kayalık bir zemine inşa edilmiştir. Yaklaşık dikdörtgen bir forma sahip yapı ahşap destekli camiler grubuna girmektedir. 15.80 X 13.35 m. ölçülerindedir. Beden duvarlarında moloz ve kesme taş malzemeler kullanılmıştır.

Caminin cepheleri sade olup süsleme bulunmamaktadır. Alt kısımları siyah, üst kısımlar ise yeşil, kuzey duvarı ise kırmızı renklere boyalıdır. Caminin kuzey cephesi sağır bırakılmıştır. Güney cephesinde dört adet, doğu ve batı cephelerinde birer adet düz lentolu pencere iç mekanı aydınlatmaktadır. Batı cephesinde sonradan eklenmiş giriş ünitesi görülmektedir.

İç mekan, dört sıra halindeki üçerden 12 adet üç ahşap destekle taşınan, bir ahşap tavanla, dıştan ise Marsilya kiremidi kaplı bir kırma çatıyla örtülmüştür. Caminin orijinal minaresinin köşk minare şeklinde olduğu kalan merdivenden anlaşılmaktadır. Köşk minare günümüzde mevcut değildir. Sonradan eklenen minare ise, kala silmelerle hareketlendirilmiş silindirik gövdeli ve tek şerefelidir.

Harime giriş batı cephenin kuzeyindeki yuvarlak kemerli kapı ile sağlanmaktadır. Kapı dıştan yukarı doğru çıktıkça merdiven basamağı şeklinde daralan ve fazla derin olmayan bir niş içine alınmıştır. İç mekan 14.10 X 11.40 m.
ölçülerindedir. Harim dört sıra halindeki üçerden silindirik 12 ahşap destekle mihraba dikey beş sahına ayrılmıştır.

Kıble duvarının ortasındaki mihrap orijinal değildir. Mermer malzemeden sonradan eklenmiştir. Yarım daire formundadır. Güneybatı köşedeki minber ahşap malzemeden olup sonradan eklenmiştir. Harimin kuzeyinde ve doğu-batı yönünde boydan boya mahfil uzanmaktadır. Ahşap malzemedendir. İç mekanda geniş bir alanı kaplamaktadır.

Paylaşın

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir