Aksaray: Selime Sultan Türbesi

Selime Sultan Türbesi; Aksaray’ın Güzelyurt İlçesi, Selime Köyü sınırları içerisinde yer almaktadır. Şehir içi ulaşım araçları ile ulaşım mümkündür.

Kaynaklarda Ali Paşa Türbesi, Anonim Türbe ve Selime Hatun Türbesi şeklinde de geçmektedir. Türbenin ne zaman ve kim tarafından yaptırıldığını gösteren bir kitabe mevcut değildir. Bu sebeple tarihlendirme hususunda tartışmalar bulunmaktadır.

Günümüzde oldukça sağlam bir halde olan türbe, kuzey-güney doğrultusunda eğimli bir arazı üzerinde yer almaktadır. 1976 yılına kadar külah tamamen yıkık ve cepheleri ise çatlamış harabe bir durumdayken restore edilerek kurtarılmıştır. Günümüzde cephelerin, de yer yer tuğlaların bozulup döküldüğü görülmektedir.

İki katlı olarak düzenlenmiş olan türbenin alt katı dıştan sekizgen içten haç planlı: üst kat ise içten ve dıştan sekizgen bir planlamaya sahiptir. Alt kat, ortadaki kare mekan çapraz, haç kolları sivri beşik tonozlarla örtülü iken üst kat içten kubbe, dıştan sekizgen piramidal bir külahla örtülmüştür. Üst kat, sekizgen bir taş oturtmalık üzerinde yükselmektedir.

Kapı ters “U” biçiminde düzenlenmiş iç içe iki bordürle kuşatılarak kapı dikdörtgen bir çerçeve içine alınmıştır. Sekizgen planlı iç mekan tamamen beyaz sıvalı olup zemin beton kaplıdır. Duvarlar kubbeye kadar moloz taş örgülüdür. Kubbe ise tuğla malzemeden olup bingilere gerek duyulmadan doğrudan duvarlara oturtulmuştur.

İçeride altı tane sanduka bulunmaktadır. Bunlar türbenin onarımında betondan yeniden yapılmıştır. Baş taşları üzerinde temiz ve parlak kafatasları sanduka üzerinde ise kırmızı ay yıldızlı lacivert bayraklar görülmektedir. Alt kata, hafif sola kaydırılmış olan doğuya bakan dikdörtgen şeklindeki kapıdan girilmektedir. Moloz ve kesme taştan yapılan bu bölüm, güzey haç kolunda açılan bir mazgal pencere ile aydınlatılmıştır.

Paylaşın

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir