Aksaray: Karkın Eski Camii

Karkın Eski Camii; Aksaray’ın Merkez İlçesi, Karkın Kasabası sınırları içerisinde yer almaktadır. Şehir içi ulaşım araçları ile ulaşım mümkündür.

Kitabesine göre 1310 / 1893 yılında yaptırılmıştır. cami doğu-batı yönünde uzanan dikdörtgen bir plana sahip olup 11.10 X 10.70 m. ölçülerindedir. Düzgün kesme taş malzemeyle inşa edilmiştir. Caminin güney ve batısı etrafı bir ihata duvarı ile çevrilmiş bir bahçe içinde yer almaktadır.

Kuzeybatısında sonradan ilave edilmiş yapıdan bağımsız minare ile batısında da yine sonradan eklenmiş son cemaat yeri bulunmaktadır. Caminin cepheleri sade olup süsleme bulunmamaktadır. Caminin güney cephesi iki adet, doğu ve batı cepheleri de birer adet pencere ile hareketlendirilmiştir. Kuzey cephe sağır bırakılmıştır.

İç mekan, ortada üç adet sütuna oturan doğu-batı yönünde uzanan iki tane sivri beşik tonozla örtülüdür. Tonozlar içten üçer adet atkı kemeri ile desteklenmiştir. Dıştan ise Marsilya kiremidi kaplı bir kırma çatıyla örtülmüştür.

Caminin minaresi sonradan eklenmiş olup yapıdan bağımsız halde kuzeybatı köşede yer almaktadır. çokgen gövde üstünde konik pabuç ve silindirik gövde yükselmektedir. Tek şerefelidir.

Harime batı cephenin kuzeyindeki basık kemerli kapı ile girilmektedir. İç mekan doğu-batı yönünde uzanan dikdörtgen formda olup 9.15 X 8.70 m. ölçülerindedir. Harim, ortadaki silindirik gövdeli üç sütun üzerine oturan ve doğu- batı yönünde uzanan dört sivri kemerle mihraba paralel iki sahına ayrılmıştır. Sütunların başlıkları profillidir. Kıble duvarının ortasındaki yuvarlak kemerli mihrap sonradan fayanslarla kaplanmıştır. eklenmiştir.

Güneybatı köşedeki minber ahşap malzemeden olup sonradan eklenmiştir. İç mekanın güneydoğusunda taş malzemeden yapılmış kare bir altlık üzerine oturmuş ahşap vaaz kürsüsü bulunmaktadır. Altlık başka bir yapıdan getirilmiş olmalıdır. Mahfil İç mekanın kuzeyindeki mahfil doğu-batı yönünde boydan boya uzanmaktadır. Kuzeybatı köşedeki “L” formundaki bir merdivenle çıkılmaktadır

Paylaşın

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir