Aksaray: Feriştah Hatun Camii

Feriştah Hatun Camii; Aksaray’ın Merkez İlçesi, Şeyh Hamit Mahallesi sınırları içerisinde yer almaktadır. Şehir içi ulaşım araçları ile ulaşım mümkündür.

Feriştah Hatun tarafından XVI. yy’da yaptırılmış; sonrasında Sinan adında birisi tarafından tamir ettirilmiş ve mevcut yapı en son olarak 1310/1892 yılında onarılmıştır.

Meyilli bir arazi üzerindedir. Güneyindeki yeni caminin bahçesinde ve bir ihata duvarının içindedir. Kare planlı ve kubbeli 8.00 X 8.00 m. ölçülerindedir. Beden duvarlarında moloz ve kesme taş kubbede tuğla malzeme kullanılmıştır. 1993 yılında gerçekleştirilen restorasyonda düzgün kesme taş ile kaplanmıştır. bu restorasyon öncesinde güneyindeki cami ve kuzeyindeki ek mekanlarla organik olarak bağlı iken restorasyon sonrasında bağımsız bir yapı olmuştur.

Cminin cepheleri sadedir. Tek hareketlilik batı cephedeki düz lentolu pencere ile doğu cephedeki kapı açıklıklarıyla sağlanmıştır. Diğer cepheler sağır olup süsleme unsuru bulunmamaktadır. Pandantiflerle geçilen bir kubbeyle örtülmüştür. Sekizgen bir kasnak üzerinde yükselen kubbe doğrudan beden duvarlarına oturmaktadır. Üst örtü dıştan kurşunla kaplanmıştır.

Harime giriş doğu cephenin ortasındaki düz lentolu kapı ile sağlanmaktadır. İç mekan 5.90 X 5.65 m. ölçülerindedir. Harim ana yönlerdeki yaklaşım 0.30 m. derinliğindeki sivri kemerli nişlerle genişletilmiştir. Ancak bu nişlerin mevcut derinliği orijinalliğini yansıtmamaktadır.

Duvarlar sade olup süsleme unsuru bulunmamaktadır. Batı duvarında düz lentolu bir pencere, doğu duvarında giriş kapısı, kıble duvarında ise mihrap nişi iç mekandaki hareketliliği sağlamaktadır. Duvarlar ve kubbe beyaz boyalı olup sadece kemerlerin taş dokusu olduğu gibi bırakılmıştır.

Kıble duvarının ortasındaki mihrap yarım daire formunda olup üç sıra mukarnas kavsaralıdır. Nişde süsleme yoktur ve beyaz boyalıdır. Ancak mukarnaslı kavsaranın taş dokusu olduğu gibi bırakılmıştır. Minber Küçük boyutlu bir cami olması nedeniyle minberi bulunmamaktadı

 

Paylaşın

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir