Aksaray: Bağlı Camii

Bağlı Camii; Aksaray’ın Merkez İlçesi, Bağlı Köyü sınırları içerisinde yer almaktadır. Şehir içi ulaşım araçları ile ulaşım mümkündür.

Yapı üzerinde kim tarafından ve ne zaman yaptırıldığını gösteren herhangi bir kitabe yoktur. 1311 / 1893-94 tarihli vakfiyesine göre cami, Bekir Ağa oğlu Mehmed Ağa tarafından tamir ettirilmiştir. Cami üzerindeki levhada 1908 yılında yaptırıldığı yazılıdır. Vakfiyesinden hareketle cami XIX. yy son çeyreğinde yapılmış olmalıdır.

Doğusundaki yeni caminin yapılması üzerine cami ibadete kapatılmıştır. Yazları çocuklara Kur’an-ı Kerim öğretimi burada verilmektedir. Kuzey-güney yönünde uzanan dikdörtgen bir plana sahip yapı ahşap destekli camiler grubuna
girmektedir. 11.10 X 8.60 m. ölçülerindedir. Sağlam olan caminin beden duvarlarında taş malzeme kullanılmıştır.

Caminin cepheleri sade olup süsleme bulunmamaktadır. Cepheler alt seviyede siyah, üst kısımda ise sarı renge boyanmıştır. Kuzey cephe sağır bırakılırken, doğu ve batı cephelerde birer, güney cephede ise iki adet düz lentolu
pencere iç mekanı aydınlatmaktadır. Cephelerin çatı seviyesinde ahşap desteklerin izleri görülmektedir.

Doğu cephenin kuzeyinde düz lentolu bir giriş kapısı vardır. Girişin önünde ahşap desteklerle taşınan tek yöne eğimli Marsilya kiremit kaplı bir sundurma eklenmiştir. İç mekan, iki sıra halindeki ikişerden dört ahşap destekle taşınan, bir ahşap tavanla, dıştan ise Marsilya kiremidi kaplı bir kırma çatıyla örtülmüştür.

Harime giriş doğu cephenin kuzeyindeki düz lentolu kapı ile sağlanmaktadır. İç mekan 9.40 X 7.00 m. ölçülerindedir. Harim kuzey-güney yönünde düzenlenmiş iki sıra halindeki kare kesitli ikişer ahşap destekle mihraba dikey üç sahına ayrılmıştır.

Kıble duvarının ortasındaki yuvarlak kemerli ve kavsaralı alçı mihrap yarım daire formunda bir nişe sahiptir. Süslemeler kalıplama tekniğinde yapılmıştır. Nişi ters “U” biçiminde bezemeli dört bordür sarmaktadır. Güneybatı köşedeki minber ahşap malzemedendir. Oldukça basit ve sadedir. Korkuluklar profillidir. Aynalık kısmı dikine yerleştirilmiş dikdörtgen panolardan oluşur.

Harimin güneydoğusundaki dikdörtgen niş yuvarlak kemerlidir. Nişin önünde seyyar bir ahşap merdivenle çıkılan 0.90 X 0.32 m. ölçülerinde ahşap bir kısımdan oluşmaktadır. Harimin kuzeybatısında ahşap mahfil yer almaktadır. Korkulukları “S” ve “C” kıvrımları şeklindedir. Mahfilin alt kısmında iç ve dış bükey girinti ve çıkıntılar vardır. İç mekanın kuzeydoğusundaki 9 basamaklı bir ahşap merdivenle mahfile çıkılmaktadır.

 

Paylaşın

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir