Aksaray: Selime Camii

Selime Camii; Aksaray’ın Güzelyurt İlçesi, Selime Kasabası sınırları içerisinde yer almaktadır. Şehir içi ulaşım araçları ile ulaşım mümkündür.

Yapı üzerindeki kitabeye göre 1288 / 1871 yılında yaptırılmıştır. Sağlam olup ibadete açıktır. Cami “L” şeklinde olup harim kısmı kuzey-güney yönünde uzanan dikdörtgen bir plana sahiptir. Önünde son cemaat yeri ve bir mekan bulunmaktadır. 13.80 X 10.64 m. ölçülerindedir. Beden duvarlarında moloz ve kesme taş malzemeler kullanılmıştır.

Caminin cepheleri sade olup süsleme bulunmamaktadır. Tek hareketlilik kuzey ve güney cephelerdeki düz lentolu birer pencereler ile sağlanmaktadır. Harim, kuzey-güney yönünde uzanan ve sekiz atkı kemeri ile desteklenmiş
bir sivri beşik tonoz ile, son cemaat yeri de doğu-batı yönünde uzanan ve iki adet atkı kemeri ile desteklenmiş bir sivri beşik tonoz ile örtülüdür. Dıştan düz dam şeklinde örtülmüştür.

Caminin orjinalde köşk minareye sahip olduğu merdivenin mevcudiyeti ile anlaşılmaktadır. Doğu cephenin ortasında yedi basamaklı taş merdiven görülmektedir. Köşk minare günümüzde mevcut değildir. Kuzeydoğudaki düz lentolu kapı açıklığından son cemaat yerine girilmektedir. Mekan, doğu-batı yönünde uzanan dikdörtgen bir plana sahip olup 4.30 X 3.70 m. ölçüsündedir.

Kıble duvarının ortasındaki mihrap dikdörtgen formda olup basık kemerlidir. Yuvarlak kemerli kavsarası üçgen şeklindeki iri kabartmalarla hareketlendirilmiştir. Mihrabın etrafında ve yanlarında sonradan ekleme basit geometrik süslemeler vardır. Güneybatı köşedeki minber ahşap malzemedendir. Aynalık, pabuç ve köşk altı yatay ve dikey dikdörtgen panolara bölünmüştür. Panolar, ince yivlerle hareketlendirilmiştir.

Paylaşın

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir