Ahmet Mekin Kimdir? Hayatı, Filmografisi

6 Ağustos 1932 yılında İstanbul’da dünyaya gelen Ahmet Mekin Kurteli, bilinen adıyla Ahmet Mekin, Yeşilçam’ın en önemli aktörlerinden biri ve babacan tavırlı rollerin vazgeçilmez adamı.

1957 yılında ‘Mahşere Kadar’ adlı film ile sinemaya geçen Ahmet Mekin, özellikle Selvi Boylum Al Yazmalım filmindeki Cemşit rolüyle hatırlanmaktadır.

Ahmet Mekin’in önemli filmleri arasında Osman F. Seden’in Aşktan da Üstün (1961), Tarık Dursun’un Kelebekler Çift Uçar (1964), Halit Refiğ’in Gurbet Kuşları (1964) ve Bir Türk’e Gönül Verdim (1969), Lütfi Ö. Akad’ın Düğün (1973), Atıf Yılmaz’ın Selvi Boylum Al Yazmalım (1978) ve Feyzi Tuna’nın Seni Kalbime Gömdüm (1982) ile Kuyucaklı Yusuf (1985) adlı yapıtları sayılabilir.

Mekin, 1969’da Güngör Dilmen’in İttihat ve Terakki oyununda rol aldı. 1972’de Dostlar Tiyatrosu’nda sahnelenen Abdülcanbaz’da Turhan Selçuk’un ünlü çizgi roman kahramanını canlandırdı.

1980’lerden itibaren televizyon dizilerinde gözüken Mekin, Geçmiş Zaman Elbiseleri, Bir Yürek Satıldı, Bağrıyanık Ömer ile Güzel Zeynep, Bir Adam Yaratmak, Denizin Kanı, Bugünün Saraylısı, Tatar Ramazan ve Not Defteri gibi televizyon film ve dizilerinde oynadı.

Ahmet Mekin’in aldığı ödüller: 4. Ankara Uluslararası Film Festivali – “Yaşam Boyu Başarı Ödülü”, 39. Altın Portakal Film Festivali – Yıldırım Önal Anı Ödülü, 15. Sadri Alışık Tiyatro ve Sinema Oyuncu Ödülleri – Sinema Onur Ödülü, 30. Uluslararası İstanbul Film Festivali – En İyi Erkek Oyuncu – Görünmeyen, 32. Uluslararası İstanbul Film Festivali – Sinema Onur Ödülü, 25. Uluslararası Adana Film Festivali – Yaşam Boyu Onur Ödülü, 56. Antalya Altın Portakal Film Festivali – Yaşam Boyu Onur Ödülü

Paylaşın

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir