Ajlan Aktuğ Kimdir? Hayatı, Filmografisi

3 Mart 1942 yılında Karaman’da dünyaya gelen Ajlan Aktuğ, 19 Kasım 1997 yılında arkadaşlarıyla girdiği içki içme iddiası sonucunda alkol komasına girerek 55 yaşında hayatını kaybetti.

İlkokuldan sonra tiyatroya ilgi duymaya başladı ve çeşitli amatör tiyatro topluluklarında yer aldı. 1960’lı yılların sonlarında sinemaya adım attı ve ilk filmi “Malkoçoğlu Kurtbey”de rol aldı.

Altuğ, kariyeri boyunca 100’den fazla filmde rol aldı. Genellikle karakter oyuncusu olarak karşımıza çıktı ve canlandırdığı her rolde izleyiciyi kendine hayran bıraktı. Sahtekar, kabadayı, enişte, uşak gibi tipleri başarıyla canlandıran Altuğ, Yeşilçam’ın unutulmaz karakter oyuncularından biri oldu.

Altuğ’un en bilinen rolleri arasında “Korkusuz korkak” filmindeki sahtekar dilenci Hüsnü, “Yedi Bela Hüsnü” filmindeki Manav Rasim, Orhan Gencebay’ın “Kır Gönlünün Zincirini” adlı filminde canlandırdığı Keçi lakaplı karakteri ve “Masumiyet” filminde dilsiz karısını döven çılgın enişte rolü yer alıyor.

Ajlan Aktuğ’un önemli filmleri arasında, Malkoçoğlu Kurtbey, Azap, Düğün, 100 Lira ile Evlenilmez, Deli Yusuf, Aile Şerefi, Bıktım Her Gün Ölmekten, Aşkı Ben mi Yarattım, Gazeteci, Korkusuz Korkak, Gol Kralı, Kır Gönlünün Zincirini, Yedi Bela Hüsnü, Atla Gel Şaban, Ortadirek Şaban, Pehlivan, C-Blok, Danimarkalı Gelin, adlı yapıtlar sayılabilir.

Paylaşın

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir