Adana: Meydan Kalesi

Meydan Kalesi; Adana’nın Aladağ İlçesi, Ceritler Köyü, Kenenli Mevkii’nde yer almaktadır.

Horosan harçlı kalker bosajlı taş örgülüdür. Bir Orta Çağ kalesidir. Kuzey guney uzantısındaki tepeye konumlanmış olan kale bu yönlerde 2 yapı grubundan oluşur.

Daha düşük kotta olan güney bölümde bir şapel, sarnıç, doğuya bakan üst kotta 10 mazgallı açıklık doğuda ve batıda olmak üzere 2 kapı alt kotta altı mazgallı açıklık bulunur.

Bu yöndeki kapı çift girişlidir ve doğu batı yönünden kare bir mekana açılır. Güney yönündeki burcun içerisinde sarnıç bulunmaktadır. Güneydoğudaki şapel 6×6 metre ölçüsünde ve 2.40 metre apsis açıklığına sahiptir.

Bu mekanın içinde apsisin kuzey güney ucunda ve ana mekanın kuzeydoğusunda olmak üzere 3 niş vardır. Şapele batı ve güneybatı yönünden iki kapıyla girilir. Yapının savunmaya yönelik esas garnizol mekanları güneydedir.

Bu bölümde 9 burç vardır. Hemen doğuya bakan ve 8 mazgallı açıklık ile sonlanan bölüm iki katlıdır. Tepenin daha yüksek olan kuzey bölümünde 3 adet sarnıç,dikdörtgen planlı 2 mekan ve 4 burç yer alır.

Kalenin bu bölümüne güneydoğu yönünden kalenin iç bölümünden geçerek ulaşılabilen bir kapıdan girilir. Kuzeydeki mekanların tamamı içe bakmakta olup dışarıya açılan bir kapı yoktur.

Paylaşın

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir