ABD’den Irak’ta İran Destekli Gruplara Saldırı: 5 Ölü

ABD, Irak’ın başkenti Bağdat yakınlarında İran destekli grupların kullandığı iki tesise düzenlenen saldırıda 5 militanın öldüğünü açıkladı. ABD, Orta Doğu’daki üslerine düzenlenen saldırıların ardından Irak’taki hedefleri ilk kez vurdu.

Haber Merkezi / Irak güvenlik güçlerinden bir kaynak, ABD’nin hava saldırısı sonucu Halk Seferberlik Güçleri’ne (PMF) bağlı bir grup olan Hizbullah Tugayları’ndan beş militanın öldüğünü doğruladı.

ABD Savunma Bakanlığı Pentagon Basın Sözcüsü Yardımcısı Sabrina Singh, İran destekli milislerin Irak’ta ABD ve koalisyon güçlerine ev sahipliği yapan Esad Hava Üssü’ne yapılan saldırıların ardından operasyonun düzenlendiğini söyledi.

ABD Savunma Bakanlığı Sözcüsü General Patrick Ryder, ABD’nin bölgedeki çıkarlarını ve personelini savunmak için meşru müdafaa hakkını kullanarak saldırılara cevap vermeye hazır olduğu uyarısında bulundu ancak bu uyarı bölgedeki silahlı grupları durdurmadı.

ABD Merkez Kuvvetler Komutanlığı CENTCOM’dan yapılan açıklamada ise, “22 Kasım sabahı CENTCOM güçleri, Irak’taki iki tesise gizli ve yüksek hassasiyetli bombardımanlar düzenledi. Bu bombardımanlar, İran ve İran destekli gruplar tarafından ABD ve koalisyon güçlerine karşı düzenlenen saldırılara verilen doğrudan bir yanıt oldu” ifadeleri kullanıldı.

İran destekli milislerin, Suriye ve Irak’taki ABD birliklerine yönelik saldırıları, Hamas’ın sürpriz saldırısının ardından başlayan İsrail – Filistin savaşının ardından başladı.

Suriye’de 24 askeri üssü ve 4 noktası olan ABD’nin IŞİD (Irak ve Şam İslam Devleti) ile mücadele kapsamında Suriye’de 900, Irak’ta ise 2 bin 500 civarında askeri bulunuyor.

Öte yandan İran Devrim Muhafızları Ordusu’nun (IRGC), Suriye’nin doğusundaki Deyrizor kenti kırsalında konuşlu iki üssünü boşalttığı ve üste bulunan militanların Suriye’nin merkezindeki Humus kentine gönderildiği öğrenildi.

Irak’tan ABD’ye kınama

Irak hükümeti, İran’a yakınlığıyla bilinen silahlı Ketaib Hizbullah(Hizbullah Tugayları) örgütünün 5 üyesinin öldürülmesi nedeniyle Washington’ı kınadı.

Bağdat yönetimi, saldırıların yetkililerle koordine edilmeden yapılan “tehlikeli bir tırmanış” olduğunu bildirdi.

Bağdat’ın resmi açıklamasında, “Irak hükümet kurumlarının bilgisi dışında Jurf el Nasr’a yönelik yapılan saldırıyı şiddetle kınıyoruz. Bu eylem Irak’ın egemenliğinin açıkça ihlali ve güvenlik durumunu istikrarsızlaştırmaya yönelik bir girişimdir” denildi.

Ayrıca açıklamanın devamında silahlı grupların saldırılarının da Irak’ın ulusal çıkarlarına aykırı olduğunun altı çizildi.

Paylaşın

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir