ABD, İsrail’e En Az 100 Defa Silah Sevkiyatı Yaptı

Hamas’ın başlattığı Filistin – İsrail savaşının 154. günü geride kalırken, ABD’nin önde gelen gazetelerinden Wall Street Journal (WSJ), Başkan Joe Biden’ın yasalardaki bir açığı kullanarak Kongre’nin onayı olmadan İsrail’e en az 100 defa silah sevkiyatı yaptığını bildirdi.

Wall Street Journal (WSJ), Kongre’ye söz konusu sevkiyatlardan sadece ikisiyle ilgili önceden bilgilendirme yapıldığını aktardı.

Silah İhracatı Kontrol Yasası kapsamında ABD’nin yakın müttefiklere yaptığı silah satışlarında, uzun çaplı araştırma ve geliştirme süreci gerektiren “büyük savunma teçhizatı” için 25 milyon dolarlık bir limit var. Bu limit, farklı bomba türleri içinse 100 milyon dolara kadar yükseliyor.

Kimliğinin açıklanmasını istemeyen ABD’li yetkililer, Beyaz Saray’ın söz konusu ekipmanlarda belirlenen limitlerin altındaki sevkiyatları Kongre’nin onay sürecine sunmadan gerçekleştirdiğini savundu. Sevkiyatlarla ilgili detay paylaşılmazken, haberde Washington’ın bu yöntemle İsrail’e “binlerce silah gönderdiği” yazıldı.

Kaynaklar, bu silahlardan bazılarının ABD’nin kendi cephaneliğinden alındığını, bazılarınınsa önceden onaylanmış sevkiyat süreçlerinin hızlandırılmasıyla İsrail’e tedarik edildiğini ileri sürdü.

ABD Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Matthew Miller, iddialara ilişkin şunları söyledi: Kongre’nin üyeleri bilgilendirmek için belirlediği prosedürleri takip ettik ve yasal olarak resmi bildirim gerekmediği zamanlarda bile Kongre üyeleriyle düzenli olarak bilgi paylaştık. Sevkiyatları belirlenmiş yasal limitlerin altında kalacak şekilde böldüğümüze veya Kongre üyelerini sürece dahil etmediğimize yönelik iddialar kesinlikle yanlıştır.

Bakanlığın paylaştığı bilgilere göre Tel Aviv yönetimi, Washington’dan her yıl yaklaşık 3 milyar dolarlık askeri destek alıyor. Ayrıca halihazırda ABD’den İsrail’e gönderilmesi planlanan 600 askeri ekipman ve sevkıyat çalışması yürütüldüğü bildirildi. Bunların toplam değeriyse yaklaşık 23 milyar dolar.

ABD Senatosu Dış İlişkiler Komitesi’nden Demokrat Maryland Senatörü Chris Van Hollen ise Dışişleri Bakanlığı’nın belirlenen limitler altındaki sevkiyatlar için Kongre’yi bilgilendirme yükümlülüğü olmadığını söylerken, “Bunu sürekli Kongre’yi atlatmak için kullanmak, yasaların ruhuna aykırı olduğu gibi Kongre’nin denetleyici rolünü de zayıflatıyor” dedi.

Beyaz Saray, WSJ ve Birleşik Krallık’ın önde gelen gazetelerinden Guardian’ın yorum talebini reddetti. ABD’nin tanınmış medya kuruluşlarından NBC’nin ocaktaki haberinde, Washington’ın Gazze’deki operasyonların yoğunluğunun düşürülmesi için Tel Aviv yönetimine silah satışını yavaşlatmayı planladığı iddia edilmişti.

Biden, Gazze’de iki devletli çözümle savaşın sonlandırılması için İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu’ya baskı yapıyor. Tel Aviv yönetimiyse bu seçeneğe yanaşmıyor.

İsrail’den Batı Şeria’da yeni yerleşim birimlerine onay

Öte yandan İsrail gazetesi Haaretz, Tel Aviv’in dün alınan kararla Batı Şeria’da 3 bin 476 yerleşim birimine onay verdiğini aktardı. İsrail Maliye Bakanı Bezalel Smotrich, yaptığı açıklamada son kararla birlikte Batı Şeria’da geçen yıl toplamda 18 bin 515 yerleşim yerinin inşası için onay çıkarıldığını söyledi.

Smotrich son onay kararının, 22 Şubat’ta üç Filistinlinin, Batı Şeria’daki İsrail yerleşim birimi Maale Adumim’de bir İsrail yurttaşını öldürmesine karşılık verildiğini belirtti. Filistin Ulusal Yönetimi ve ABD, yeni yerleşim birimlerine verilen onayı kınadı.

Yunanistan’ın tanınmış gazetelerinden Kathimerini, Güney Kıbrıs Rum Yönetimi’nin (GKRY) Gazze’ye göndereceği insani yardımların Ramazan’dan önce bölgeye ulaştırılacağını aktardı. GKRY yönetiminden kimliğinin paylaşılmamasını isteyen bir yetkili, yardımların gönderilmesi için Birleşik Arap Emirlikleri’yle ortak çalışıldığını belirtti.

GKRY Cumhurbaşkanı Nikos Hristodulidis, kasımda yaptığı açıklamada Gazze’ye daha fazla yardımın ulaştırılabilmesi için bir deniz koridoru oluşturulacağını duyurmuştu. GKRY yetkilileri, yardım gemilerinin Limasol limanından yaklaşık 410 kilometre uzaklıktaki Gazze’ye “ilk fırsatta” gönderileceğini bildirmişti.

(Kaynak: Independent Türkçe)

Paylaşın

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir