31 Mart Yerel Seçimlerinde CHP’yi Şaşırtan 3 İl

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) 31 Mart yerel seçimlerinde 14 büyükşehir, 21 il belediyesi, 337 ilçe ve 61 belde belediye başkanlığı olmak üzere toplamda 433 belediye kazandı.

Gazete Duvar’da yer alan habere göre; CHP’nin 31 Mart yerel seçimlerinde aldığı sonuç “tarihi bir başarı” olarak nitelendirildi. İstanbul ve Ankara’nın açık ara farkla alınmasının yanı sıra birçok büyükşehir ve il de CHP’ye geçti. CHP’li yetkililer seçim öncesi Bursa, Balıkesir, Manisa’nın potada olduğunu, Afyon, Uşak, Kastamonu gibi birçok ili kazanmanın sürpriz olmayacağını söylüyordu.

Sonuçlar da hem sahada tutulan nabzı hem de anketleri doğruladı. CHP için sürpriz olan iller ise aday belirleme ve kampanya sürecinde kimi sıkıntılar yaşanan Edirne, Artvin ve Bartın oldu. 2019 seçimlerinde CHP’nin kazandığı bu illerde anketler olumsuz sonuçlar veriyor, ciddi risk bulunduğu söyleniyordu. Bu nedenle kampanya sürecinde bu kentlerdeki çalışmalara ayrıca özen gösterildi. Böylece korkulan olmadı.

CHP 31 Mart yerel seçimlerinde 14 büyükşehir, 21 il belediyesi, 337 ilçe ve 61 belde belediye başkanlığı olmak üzere toplamda 433 belediye kazandı. Yeni büyükşehir, il ve ilçe belediye başkanları 21 Nisan’da Ankara’da bir araya gelecek. Yapılacak toplantıda seçim sonuçlarının değerlendirilmesi, 5 yıllık görev süresince yapılacak çalışmalarda belirli ilkeler çerçevesinde eşgüdüm içinde, deneyim aktarımını da içeren ortak bir hizmet anlayışının belirlenmesi bekleniyor.

CHP’nin bayramdan sonraki hafta önemli bir gündem maddesi de grup başkanvekilliği seçimi olacak. Afyon Milletvekili Burcu Köksal’ın belediye başkanı olmasının ardından boşalan grup başkanvekilliği koltuğu için yapılacak seçimde yine bir kadın milletvekilinin bu görevi üstlenmesi isteniyor. Parti grubunda da bu yönde bir tutum alınması durumunda 18 Nisan’da yapılacak kapalı grup toplantısında aday olacak kadın milletvekilleri arasından yeni grup başkanvekili seçilecek.

“En az 2 yıl erken seçim tartışmaları olmaz”

31 Mart 2024 yerel seçimlerinde ülke genelinde yüzde 37,7 oy alan CHP, AK Parti’yi 22 yıldır oturduğu “birinci parti” koltuğundan indirdi. Bu sonucun erken seçim tartışmasını tetikleyeceği yorumları yapılırken CHP Genel Başkanı Özgür Özel, “Ben bir erken seçim çağrısı yapmıyorum. 10 ay önce altı parti yüzde 25 oy aldık. ‘Tek başına yüzde 38 benim oyum’ dersek bu kibir olur. Türkiye ittifakının oyu içinde AK Partilisi de var, MHP’lisi de var, DEM’lisi de var. Seçimi kazandıktan sonra ‘Bu güvensizlik oyudur, erken seçime gir’ dersem bana itimat eden AK Partili ve MHP’lilere haksızlık yapmış olurum” dedi.

Özel’in sözleri farklı siyasi yorumlara hatta eleştirilere yol açsa da 14 Mayıs seçimlerinde ilk kez seçilip milletvekili olmaya hak kazanmış yüzlerce vekil tarafından olumlu karşılandı. Çünkü milletvekillerinin milletvekili özlük haklarıyla emekliliği kazanmaları için 2 yıl görev yapmaları gerekiyor. Bu nedenle Meclis kulislerinde erken seçim tartışması olacaksa bunun en az 2 yıl, yani 2025 mayıs ayından önce yapılmayacağı konuşuluyor.

Paylaşın

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir