2023 Yılında Kredi Kartıyla Ödemeler Yüzde 129 Arttı

2023 yılı ocak ayında kredi kartıyla yapılan ödemeler 346,9 milyar lira iken aralık ayında 794,6 milyar liraya ulaştı. Bu dönemde kredi kartı ile alışverişte işlem adedi yüzde 24 artarken ödeme tutarı yüzde 129 yükseldi.

2023 yılı sonunda harcama grupları içinde tutar bazında rekortmen 136,5 milyar lira ile açık ara farkla market ve alışveriş merkezi harcamaları oldu. Söz konusu harcamalar 2022 yılı aralık ayına göre yüzde 107 arttı.

Diğer taraftan aynı dönemde 31,9 milyar liraya ulaşan kamu ve vergi ödemelerindeki yüzde 184 oranındaki artış da dikkat çekti. Vatandaş aralık 2023’te elektrik, elektronik eşya ve bilgisayara da 78,3 milyar lira harcadı. Onu en yakın 58,2 milyar lirayla giyim ve aksesuar harcaması izledi.

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Bolu Milletvekili, Sanayi ve Ticaret Komisyonu Üyesi Türker Ateş, ekonomideki gelişmelere ilişkin açıklamalarda bulundu.

Sol Haber’in aktardığına göre; Türker Ateş, geçen yıl kredi kartıyla yapılan ödemelerin yüzde 129 arttığına dikkat çekerek, “Vatandaşın ekstresindeki yıllık enflasyon TÜFE’yi ikiye katladı. Artık çok net ki; TÜİK’in kullandığı mal sepeti ile vatandaşın sepeti aynı değil, hesapladığı enflasyon da vatandaşın enflasyonu değil” dedi.

Bankalararası Kart Merkezi’nin yılsonu verilerine işaret eden Ateş, Türkiye’de kredi kartıyla yapılan alışveriş tutarının Ocak 2023’te 346,9 milyar TL iken Aralık ayında 794,6 milyar TL’ye ulaştığını belirtti. Bu dönemde kredi kartı ile alışverişte işlem adedi yüzde 24 artarken ödeme tutarı yüzde 129 yükseldi.

“Maalesef vatandaş en temel mutfak harcamasını ancak borçlanarak yapabiliyor” diyen Ateş, şöyle konuştu:

“Geçen yılın sonunda harcama grupları içinde tutar bazında rekortmen 136,5 milyar TL ile açık ara farkla market ve alışveriş merkezi harcamaları oldu. Söz konusu harcamalar 2022 yılı Aralık ayına göre yüzde 107 arttı. Diğer taraftan aynı dönemde 31,9 milyar TL’ye ulaşan kamu ve vergi ödemelerindeki yüzde 184 oranındaki artış da dikkat çekti. Vatandaş Aralık 2023’te elektrik, elektronik eşya ve bilgisayara da 78,3 milyar TL harcadı. Onu en yakın 58,2 milyar TL’lik giyim ve aksesuar harcaması izledi.”

Faizlerin hızla arttığı yılın ikinci yarısında kredi kartı harcamalarındaki artışın dikkat çekici olduğuna işaret eden Ateş, şöyle devam etti:

“Merkez Bankası’nın hızlı faiz artırımlarını içeren Haziran – Aralık 2023 döneminde kredi kartıyla yapılan alışverişte işlem adedi yüzde 10, işlem tutarı yüzde 60 artmaya devam etti. Böylece faiz artışları çerçevesinde bireysel kredi kartlarında borç artışı hız kesse de sürdü. Bu dönemde de kimi ürünler özelinde yükselen döviz kuru ve enflasyon beklentileri çerçevesinde tüketimin öne çekildiği izlendi.

Örneğin yüzde 90’lık artışla elektrik, elektronik eşya ve bilgisayar harcamaları dikkat çekti. Aynı dönemde kredi kartıyla yapılan kamu ve vergi ödemelerindeki artış yüzde 134’e yaklaştı. Bu da düşündürücü, nitekim mevcut vergi sistemi, halihazırda geçim derdi içindeki vatandaşı iyice zorluyor.”

Paylaşın

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir