2022’nin İlk 11 Ayında 85 Bin Esnaf Kepenk Kapattı

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Manisa Milletvekili Bekir Başevirgen, Türkiye Esnaf ve Sanatkarları Konfederasyonu’nun (TESK) verilerini paylaşarak ekonomideki yıkıma vurgu yaptı. Başevirgen, yılın ilk 11 ayında 85 bin 785 esnafın iflas ettiğini belirtti.

Kasım ayına ilişkin verileri de paylaşan ve 8 bin 951 esnafın kepenk kapattığını belirten Başevirgen, geçen yılın aynı döneminde bu sayının 7 bin 275 olduğunu hatırlattı.

2022 yılının tamamında kepenk kapatan esnaf sayısının 81 bin 159 olduğunu hatırlatan Başevirgen, Geçen yılın tamamında kepenk kapatan esnaf sayısı bu yılın 11. ayda geçilmiş oldu ve bir yılda dükkanına kilit vuranların sayısı yüzde 20 arttı. Esnafların pandemi döneminde yaşamaya başladıkları yıkım devam ediyor” dedi.

‘Esnafı vuran faturalar v kira artışları oldu’

Evrensel’in aktardığına göre 2022 yılı başından beri her ay 7 bin 800 esnafın kepenk kapattığını söyleyen Başevirgen, “Pandemi döneminin faturasını en ağır şekilde ödeyenler esnaflar oldu. Kapanmaların ardından normalleşmeye geçilmesiyle birlikte toparlanmaya çalışan esnaf ne yazık ki ayakta kalamıyor. Vatandaşın alım gücünün düşmesi nedeniyle satış yapamamak bir yana, esnafı asıl vuran elektrik ve doğal gaz faturaları ile birlikte önlenemeyen kira artışları oldu. 2022’nin başından beri her ay, maliyetlerin altından kalkamayan 7 bin 800 esnaf kepenk kapattı” ifadelerini kullandı.

‘Esnaf yüzde 70 oranında kira artışına maruz kaldı’

Türkiye İstatistik Kurumu tarafından kasım ayına ilişkin enflasyon verilerinin açıklanmasıyla birlikte, iş yerlerindeki kira artışının aralık ayında yüzde 70,36 olarak gerçekleştiğini kaydeden Başevirgen, “İş yerlerine, konutlardaki gibi bir kira artışı sınırlaması getirilmediği için aralık ayından itibaren esnaf yüzde 70 oranında bir kira artışına maruz kaldı. Yani mevcut kira bedeli 5 bin lira olan esnaf yüzde 70,36’lık bir artışla 8 bin 518 lira kira ödeyecek. Yıllık ödenen kira bedeli ise 100 bin lirayı aşacak. Esnaf bir yılda bu kadar para kazanamıyor ki sadece kiraya bu parayı verebilsin” diye konuştu.

Paylaşın

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir